.

Вече втори месец различни сайтове по света разпространяват фалшивата информация за това как големият френски актьор Ален Делон е решил да отнеме живота си в специализирана клиника за асистирано самоубийство в Швейцария. Някои вече два пъти го обявяват за мъртъв. От известно време циркулира и фалшивото му предстмъртно обръщение.

Всичко тръгва от книгата на сина му Антъни Делон „Между куче и вълк”, публикувана на 12 март. Там пише, че баща му го помолил, ако се случи да е в кома и да е вързан за животоподдържаща машина, да го изключат и да го оставят да да си отиде спокойно.

Още на следващия ден започва разпространяването на фалшивата новина от различни сайтове, че Ален Делон е решил да се подложи на евтаназия в Швейцария. „Ален Делон, емблематичен френски актьор, решава да прибегне до евтаназия на 86” – са в общи линии заглавията на сайтовете, разпространяващи фалшиви новини из целия свят.

Най-малкият син на Ален Делон – Ален Фабиен Делон, потресен от случващото се, написа в своя инстаграм профил:

„Добре, обикновено не го правя, но това започна да излиза извън контрол. Вече две седмици чета съобщения в т.нар. преса, че баща ми се готви да сложи край на живота си чрез евтаназия. Това не е вярно. Изречение, извадено от контекста в книга, е причина за всичко това. Вие, журналисти, трябва да се засрамите от себе си. Сериозно. Наричате това журналистика? Не, това са фалшиви новини. Има голяма разлика между „в случай, че един ден съм включен за машина и съм кома, бих искал да ме изключите”, което между другото се случи и не го изключихме, напротив, решихме да настояваме за живота, и вашите фалшиви глупости – той поиска евтаназия и се сбогува със семейството си. Ако това продължи, ще бъде уредено в съда. Оставате стария ми баща да изживее живота си в мир.”

Майката на Ален Фабиен и Анушка ДелонРозали ван Бремен, която по професия е журналист, също изказа възмущението си:

„Уморена съм от моите т.нар. колеги журналисти по целия свят, които не проверяват достоверните източници или близките, само за да направят новина. Вие просто копирате заглавия от списания, уебсайтове и вестници – евтаназия! Животът и смъртта са сериозни теми, тук говорим за хора, чувства и личен живот. Ние живеем това! Вече две седмии. Вие изваждате едно изречение от контекста на книгата. Не, моят бивш мъж не е мъртъв. Никой не му дърпа системите или му прекратява живота. Проверете си източниците или отидете в тик-ток, или си намерете друга работа. Бащата на моите деца си живее живота, както и ние. Не вярвайте на това, което четете. Ако това е журналистика, тогава не искам да съм журналист повече. Засрамете се!”

Въпреки това тези „новини” продължават да се разпространяват. Очевидно е желанието, освен за трупане на кликове по съмнителни сайтове, да се нормализира идеята за асистираното самоубийство и оттам възприемането на човешкия живот, от зачатието до смъртта, единствено като технически проблем. Зачатието вече лесно може да се осъществи с технически средства, а животът да се прекрати в капсули за евтаназия, както е в Швейцария.

Когато новинарските сайтове съобщят, че един от най-обичаните мъже на планетата е решил да прибегне до самоубийство поради напредналата си възраст и безсмислието на живота, съществува огромна опасност значителна част от обществото да възприеме доброволното отнемане на собствения живот за явление, което повече не подлежи на морална оценка.

По този начин, абсолютно неусетно, се изменят и унищожават ценностите на едно общество.

Всяко усилие на човека да определя границите на живота единствено според собствената си воля, мнение, решения или възможности, лишават живота от неговата святост и го превръща в технически проблем, който някой със сигурност ще разреши вместо вас. Вероятно не точно по начин, който ви харесва.

Бъдете внимателни с информацията, която безкритично поглъщате!

И нека пожелаем на великия Ален Делон да отпразнува своя 87-ми рожден ден на 8 ноември тази година!