.

Родена е в Ню Йорк. Баща й е датски архитект, а майка й е еврейка. Притежава американско и датско гражданство. Тя е едно от петте деца в семейството. Има брат близнак.

Кариерата й в киното започва, докато е едва на 10 години с ролята си на Лора Нелсън в „Север“.

През 2000-те години Скарлет Йохансон се превръща в поредната муза за Уди Алън, участвайки в няколко негови филма, сред които шедьовъра от 2008 година „Вики, Кристина, Барселона“.

Достига известност с ролята си във филма „Повелителят на конете“. По-късно получава овация от страна на филмовите критици за своето участие в „Призрачен свят“.

Получава награда БАФТА и номинации за Златен глобус за своето изпълнение в „Изгубени в превода“ и „Момичето с перлената обица“ през 2003 година.

Филмовата й кариера се допълва от музикална. През 2008 г. дебютира като вокалистка на своя първи музикален албум, озаглавен „Anywhere I Lay My Head“, който съдържа различни версии на песни на композитора и певец Том Уейтс. Следва издание на съвместен албум с изпълнителя Pete Yorn „Break Up“.

В „Повелителят на конете“

Моето поколение е глупаво поколение. С какво израснахме. Дъвки, поп банди от сладкогласни момчета и чудовищни хибриди от рап и метъл.

Рецептата за красота която съм наследила от майка си: пий много вода, никога не ставай по будилник и никога не пуши.

Ceксуалността е нетрайна стока, която не бива да пренебрегвате.

Всички казват: зрителите решават всичко. Но зрителите, в крайна сметка, не решават нищо. Зрителя просто взема това, което му се дава.

В повечето филми, когато има мъж и жена, жената винаги е обект на мъжкото желание, в една или друга степен.

Преди да снимам „Мач пойнт“, не можех да се целувам добре. Трябваше ми доста време, за да го правя убедително не само за камерата, а и за Джонатан Рийс Майърс, който ми партнира.

Щастие – това е когато имаш накъде да насочиш своето безумие.

Намирам красота в необикновените неща – например да покажеш глава през прозореца или да постоиш на пожарния изход.

Ако в живота ти има затишие и ти не знаеш, какво да правиш – чакай. Но не чакай твърде дълго, а ако чакаш твърде дълго – направи нещо.

Добре че дойде зима и обух дълги панталони. Цяло лято папараците се скъсаха да ме преследват и да ме снимат в любимите ми шорти цвят каки, за да обърнат внимание колко са ми напълнели бедрата.

И киното, и живота са просто един голям панаир на суетата.

Докато хората четат таблоиди, актьорите винаги ще бъдат известни.

Това, което уважавам у хората, е естествеността и автентичността им. Обичам да гледам в душата. Старая се да бъда честен човек.

В един идеален свят бих започнала всяко познанство с това: „По дяволите с тази вежливост. Мога ли веднага да погледна в душата ти?

Искам да повярвам на всички, с които общувам, и да спра веднъж завинаги да общувам с тези, които не вярват напълно или не вярват изобщо.

Страхотно е да се влюбиш внезапно в някого. Веднага се усещаш жив.