.

Колкото по-силно обича жената, толкова по-ужасно отмъщава. – Жозеф Бедие

Колкото по-близо сме допуснали някого до себе си, колкото повече сме се разкрили пред него, толкова по-силно можем да го намразим, когато ни разочарова.

Все едно някой е пристъпил в нашата светая светих и оставил кални следи.

Най-дълбоко ни жегва предателството. Предадено доверие, недадена подкрепа, лъжа, нерешителност, несправедливост – ето как любовта се трансформира в омраза.

Тормози ни болката от предаденото доверие, от това, че дълго време сме изглеждали като глупаци или поне така си мислим. Или пък, не дай си боже, са ни съжалявали…

Когато по-големи са били надеждите, очакванията, толкова е по-болезнено, когато всичко това се срути.

Който обича силно, не забравя скоро.

След като жената се обърне срещу теб, всичко е загубено. Понякога наистина те обичат, но после нещо се обръща в тях. Тогава могат да те видят как умираш в канавката, блъснат от някоя кола, и няма да ти помогнат, а ще се изплюят върху теб. – Чарлз Буковски

Говорейки постоянно за любовта, за силните чувства и за видовете привързаност, често забравяме за едно не по-малко силно и интензивно чувство – омразата, която е свързана с желанието за отмъщение.

Омразата често е много по-мощна като влияние и сила от предшестващата я любов.

Това се дължи на факта, че омразата е другото лице на любовта, но някак си е много по-интензивна, защото при нея има и един куп трудни чувства и неотработени емоции.

Не можеш да мразиш някого, когото не обичаш. Просто забравяш какво е любов. Или пък този начин на обичане, който ти е бил показан, не е твоя, не се идентифицираш с него и не смяташ, че е правилен.

Омразата може да бъде и много объркваща. Често ти създава илюзията, че си силен.

В омразата си ставаш груб, циничен и агресивен. Имаш желание да наказваш, „да си върнеш“, въобразявайки си, че така възстановяваш справедливостта.

В действителност, обаче, просто искаш да бъдеш разбран, обичан и приет.

Но внимание! – омразата е още по-силна енергийна връзка от любовната.

Любовната връзка е крехка, изисква внимание и от двете страни, нежност, топлина и деликатност. Любовта трябва много да се пази, защото лесно може да се превърне в омраза.

Стигне ли до тази форма, тя става още по-силна. Омразата към даден човек може до такава степен да завладее живота ви, че да се превърне в страст, в лудост и в обсебване.

Дори в един момент да разберете, че животът ви се базира на омраза, то няма да искате да я оставите, защото това е страст, това е разтърсваща емоция, без която вие няма да се чувствате цялостни.

Да не говорим, че тя се храни и от страха, че няма да можете да намерите любов отново.

А колко по-освобождаващо е, ако вместо в омраза, изгубената любов се превърне в обикновено безразличие…