.

Карай кола десет минути по която и да е улица в света и наблюдавай как карат останалите шофьори. Сигурен съм, че дори за по-малко време у теб няма да остане никакво съмнение, че по пътищата е пълно с идиоти.

Влез в който и да е търговски център, помотай се малко, виж как хората харчат парите си и какво купуват и със сигурност ще стигнеш до извода, че са идиоти.

Седни в някое заведение за бързо хранене (моля те, само седни, спести си излишните калории и не яж нищо) и наблюдавай колко дебели са хората, които ядат там. Ще се убедиш, че трябва да са идиоти, за да го правят. А те продължават. Така че…

Хората казват, че искат добри деца. Разбира се, че ще казват така – кой не иска да отглежда добри деца!

Реалността обаче е, че общуването между родителите и децата в повечето случаи се свежда до безсмислени разговори в рамките на три-три и половина минути седмично. Три-три и половина минути! 210 секунди на седмица. 30 секунди дневно.

Естествено, че искаме добри деца, ама не чак толкова, че да разговаряме с тях. Това би трябвало да те побърка, да те разболее или и двете.

Всички казват, че искат да имат прекрасни взаимоотношения с партньора си, но скорошно проучване сочи, че 65 % от хората прекарват повече време с компютъра си, отколкото с любимия си. Защо? Нима компютърът им е по-добра компания? Или им дава по-добър секс? Леле! Направо си го представих.

Повечето хора не се стараят въобще да изглеждат добре или да миришат добре, или да водят приятен разговор с партньора си. Те се пъхат в леглото с лош дъх, миришат като порове и са искрено изненадани, когато той отказва да прави секс с тях.

Хората са единствените същества на Земята, които съзнателно са избрали да бъдат по-малко от това, за което имат потенциала да бъдат.

Никой друг вид в природата не избира да бъде по-малко, отколкото може да бъде. Само хората. Те избират да умират по-рано, отколкото биха могли да живеят, водейки нездравословен начин на живот.

Избират да печелят по-малко, отколкото биха могли. Избират да унищожават средата, в която живеят.

Избират да седят на задниците си и да не се развиват физически, колкото биха могли.

Никое друго същество не е избрало да изостава и да не достигне пълния си потенциал.

Виждали ли сте дърво да порасне два метра и да си каже „Е, стига ми толкова“ и да спре да расте? Не, дърветата растат на височина толкова, колкото могат. Разлистват се колкото се може повече. Пускат корени толкова дълбоко, колкото е възможно. Раждат максимално най-много плодове. Продължават да растат и да раждат, докато са живи.

Всички растения растат толкова, колкото могат. Това се отнася за всяко друго същество на планетата. Плъхове, коне, свине и кучета… Рибите, червеите и амебите правят същото.

Всички животински видове растат, развиват се и раждат максимално най-много. Всички, освен хората. Хората са единственият вид във Вселената избрал да бъде по-малко, отколкото би могъл да бъде.

Те стигат до един момент в своя живот и спират. Избират да спрат да учат, да растат и да се развиват. Спират да печелят повече пари, да произвеждат повече и да допринасят за обществото.

Хората спират, защото това е техният избор, а не защото трябва или имат нужда да го направят. Просто го избират.

Ти всъщност не искаш нищо от нещата, които казваш, че искаш. Това са просто думи. Ти искаш това, което имаш. И точно затова го имаш.

Ако искаше нещо различно, щеше да имаш нещо различно. Или поне щеше да направиш някакви стъпчици към промяна, за да получиш нещо различно от това, което имаш в момента.

Живял си в една голяма лъжа и е крайно време да видиш истината. Истината е, че животът ти е такъв, какъвто си го поискал.

Дори само ако стигнеш до тази простичка идея и я разбереш, това вече е голям успех. Животът ти е такъв, какъвто е, заради действията, които си предприел.

Твоите действия са причина за резултатите ти. Нищо друго. Не думите ти и със сигурност – не твоите желания. Действията ти. Няма как да оспориш това. Ти не си създал с мисли пътя си към успеха, независимо какво твърди твоят ню ейдж гуру.

Можеш да мислиш и да проектираш успеха си колкото си искаш, но животът ти няма да се промени. В крайна сметка винаги се стига до делата ти.

Ключът към израстването е да осъзнаеш границите на собствената си глупост. Всеки е глупав. Всички понякога сме идиоти. Не познавам човек, който да не е постъпвал глупаво.

Номерът е не само да признаеш, че сам си си виновен и си идиот, но също така и да проумееш кога се държиш като такъв, за да можеш да се отървеш от тъпите си навици, преди да са прецакали нещата твърде много.

Между другото, знам, че думата „глупав“ е обидна за повечето хора. Но как да наричам някого, който знае точно какво да направи, за да има по-добър живот, и все пак не го прави? Мисля, че „ глупав “ е перфектната дума в този случай.

Всеки знае какво е нужно да се направи, за да се постигнат отлични резултати в повечето области. Как може да не знаеш?

Нека ти покажа:

Искаш да отслабнеш? Повече упражнения, по-малко храна. Просто е. Доказано е. Всеки лекар го знае. Аз го знам. Ти го знаеш. Не ти трябват книги, семинари, гуру, треньор или телевизионно шоу, за да го разбереш. Знаеш го сам и то от доста време.

Искаш да имаш повече пари? Харчи по-малко, печели повече. Някой да оспори това? Знаеш го, нали?

Искаш по-добри деца? Прекарвай повече време с тях и им показвай какво е правилно и какво не. Изненада!

Искаш по-добри отношения с партньора си? Говорете, прекарвайте повече време заедно. Цени чувствата на другия, неговите идеи и интереси. Хайде де!

Не е толкова трудно. Знаеш, че е така.

Искаш да си по-умен? Чети книги. Запиши се на курс. Ходи на публични лекции.

Нима това е всичко, което трябва да направиш, за да свалиш излишните килограми, да спечелиш повече пари, да имаш по-добри деца и по-добри връзки и да бъдеш по-умен? Разбира се, че не.

Нужно е повече, понякога много повече, но все пак е някакво начало. И дори да направиш само тези няколко стъпки, веднага ще забележиш промяна в резултатите си.

Аз твърдя, че всеки човек знае много добре какво трябва да направи във всяка конкретна ситуация, за да вървят нещата по-добре.

Е, може би не знаеш абсолютно всичко, което трябва да направиш, но все знаеш нещичко. Но дори когато хората знаят това нещичко, те пак рядко го правят. Ето това е истински глупавата част. Това е, което направо ме влудява.

Знаеш какво трябва да направиш и не го правиш?

Що за човек си?

из „Не бъди идиот! Не се прецаквай сам!“