.

Дати на зодия Козирог: 22 декември – 19 януари

Известни личности зодия Козирог:

Зодия Козирог мъж:

Пол Сезан, Анри Матис, Едгар Алан По, Толкин, Джек Лондон, Киплинг, Айзък Азимов, Селинджър, Дамян Дамянов, Блага Димитрова, Гео Милев, Алеко Константинов, Мартин Лутър Кинг, Луи Пастьор, Исак Нютон, Стивън Хокинг, Мохамед Али, Ал Капоне, Елвис Пресли, Антъни Хопкинс, Жерар Депардио, Дензъл Уошингтън, Род Стюарт, Джъд Лоу, Бен Кинсли, Вал Килмър, Мел Гибсън, Дейвид Бауи, Роуан Аткинсън, Алекс Фергюсън, Тайгър Уудс, Ники Кънчев, Иво Сиромахов, Христо Шопов, Тервел Пулев, Димитър Ковачев – Фънки

Зодия Козирог жена:

Жана д’Арк, Марлене Дитрих, Даян Кийтън, Ани Ленъкс, Шаде, Кейт Мидилтън, Кейт Мос, Ирина Шейх, Валя Балканска, Нина Добрев,Тони Димитрова

Камъни за зодия Козирог: Аметист, Берил, Гагат, Малахит, Обсидиан, Оникс, Перидот, опушен Кварц, розов Кварц, Рубин, зелен Турмалин

Трудна работа е да разбереш характера на един Козирог.

Трябва ви търпение и известен опит, докато се научите да разпознавате този слънчев знак. Вгледайте се в задремалия паяк в ъгъла. Нима може да се мери с бързокрилите насекоми? Но ето че те се улавят в невидимите нишки на паяжината му и… паякът печели.

Спомняте ли си баснята на Езоп? Там тромавата костенурка пъпли бавно, но целеустремено към финала и накрая побеждава, докато надменният и самоуверен заек, убеден в своите възможности, дреме под едно дърво.

Вижте как козелът се катери по чукарите!

Изглежда, че няма шанс да се измъкне от примката на умните и все можещи хора, които го преследват. Но ето че ловците изостават, а якият козел упорито преодолява баир след баир и накрая успява да избяга.

А сега се вгледайте в един Козирог. Питате къде да го намерите? Потърсете го навсякъде, където той има възможност да се развива и самоусъвършенства. Навсякъде, където може да върви напред и да осъществява тайните си амбиции.

Оглеждайте се докато сте на гости или на прием. Не спирайте погледа си върху лекомислените веселяци. Козелът, когото търсим, е не само катерач по скали, но и по социалната стълбица.

Затова ви препоръчвам да се насочите към някоя разнородна компания от по-заможни и влиятелни хора. Може да опитате и сред хора с по-ограничени средства и възможности, но колкото повече слизате надолу, толкова по-малко вероятно става да срещнете представител на този слънчев знак.

Човекът, когото търсим, едва ли ще танцува сам на дансинга, ще се прави на шут и ще привлича вниманието върху себе си. Напротив, той ще стои отстрани и ще попива всичко случващо се с блеснали очи, без да се натрапва.

В началото трудно ще го забележите, защото той кротко и безмълвно следи с поглед ярките, напористи, очарователни, блестящи, екстравагантни и агресивни личности, кръжащи около него. Някои от тези личности просто се преструват, други изпитват страх, но до един са с безупречни маниери. В сравнение с тях Козирогът сякаш е в твърде незавидна позиция. Но не се съмнявайте, че все пак ще победи.

Преди известно време посетих един известен нюйоркски астролог в собствената му книжарница. Обсипвайки го с мъдрости и нежелани съвети за книгите, които би трябвало да набави, аз спорех с него на астрологически теми и научих, че зодията му е Козирог. Той пък разбра, че аз съм Овен.

С нескрито удоволствие отгатнах асцендента му, говорех и жестикулирах възбудено и въобще се чувствах като на сцена. После той ме изпрати с любезна усмивка и на раздяла каза нещо странно с интересния си унгарски акцент: „Козелът винаги стои над Овена.”

Думите му прозвучаха сякаш между другото и аз го погледнах изненадано, но той беше напълно сериозен. Тръгвайки си, си помислих снизходително: „Какво самочувствие! Кой може да надвие двоен Овен?”

И знаете ли какво се получи от този ден нататък? Ако не мога да открия някоя книга, изчезнала отдавна от книжарниците, Козирогът ми я намира. Постепенно се видях принудена да призная с уважение неговото превъзходство. И ето сега аз виждам у този зодиакален знак качества, които при мен липсват и за които му завиждам. Видяхте ли? Козирогът победи.

Ще си призная и още нещо.

Като типичен Овен не търпя чужди съвети и напътствия. И въобще няма писател Овен, който да приеме намеса в творбите си. Затова когато ми предложиха за редактор една жена Козирог се вбесих. На глас казах, че нямам против, но вътрешно реших, че няма да й разреша да промени нито ред в моето гениално, граничещо със съвършенството произведение. Мислех само да се преструвам, че съм съгласна с нея.

Но тя започна да излага забележките си плахо и кротко и аз с неохота трябваше да призная колко уместни и точни са те. Ругаех се наум как сама не съм се сетила да сменя тази дума с друга или да задраскам онази фраза. След като дословно изпълних всичките й препоръки, книгата ми стана определено по-добра. Козирогът отново спечели.

Накрая агресивният ми овчи мозък осъзна, че е напълно безсмислено да се боря с Козлите. Моят съвет е да направите същото.

Както вече казахме, Козелът се разпознава трудно, тъй като не се натрапва и инстинктивно се крие някъде по-назад в компанията. Още по-малко ще го различите по физическите му белези. Може да откриете най-различни Козирози – яки и набити, слаби и жилави или тромави и пълни. Във всеки един случай обаче няма да ви напусне усещането, че даденият индивид тежи на мястото си.

Меланхолията и сериозността неизменно съпътстват личностите, управлявани от Сатурн. Редом с тях вървят и строгата дисциплина и себеотрицанието.

Повечето Козирози предпочитат удобните, не задължително елегантни обувки. Те са сръчни в ръцете, а в гласа им – равен и спокоен, ще доловите благост, която едновременно ласкае и убеждава. Това е типично за Козирозите – уж ви галят с перо, а в действителност пипат с желязна ръкавица.

Те са неуморни работяги и упорито преглъщат обиди, разочарования и неприятни задължения със същата съсредоточеност, с която козата невъзмутимо сдъвква ръждивата тел по оградите, стъклените отломки от счупени бутилки или захвърлени картонени кашони. И те като нея притежават добро храносмилане и остри рога.

Докато веселите екстровертни личности пилеят енергията си за какво ли не, Козирогът няма да се отклони нито милиметър встрани. Той се катери по стръмнината с упорита вяра в сигурността на утъпкания път, избягвайки с презрение примамливите живописни пътечки, по които лесно можеш да се подхлъзнеш в пропастта.

Козирозите имат за пример онези, които преди тях са извървели пътя до върха и са установили правилата на това изкачване.

За тях авторитетът и традицията стоят над всичко. Много от по-импулсивните и енергични хора ги възприемат като сухи и ограничени. От своя страна пък Козирозите биха могли да преценят критиците си като прибързани и глупави. Но в повечето случаи са достатъчно мъдри и благоразумни, за да си създават врагове с подобна самозащита.

Синовете и дъщерите на Сатурн по принцип са склонни да приемат чуждите оценки и да извлекат поуки от тях. Или може би просто дават вид, че е така.

Тактиката на Козирога е да пусне другите да минат пред него и, напук на всяка логика, да стигне пръв до финала.

Той има нюх към опасните препятствия и подводните скали и рядко стъпва накриво. Не е вперил взор в звездите, а стои здраво на краката си и гледа право напред.

Ревност, страст, гняв, импулсивност, леност, лекомислие – това са все препятствия. Те обаче са за другите, не за Козирога. Той ще погледне за миг назад към неуспелите, ще благодари за съвет или оказана помощ и ще продължи равномерния си ход нагоре към целта, докато я достигне.

Някои Козирози са възхитително романтични – те се захласват по лунните отражения или по прелестните багри на пеперудите.

Но винаги фактите и реалността ще надделяват над чувствата.

Това важи най-вече за типичните представители на Сатурн. Ако Козирогът даде воля на въображението си в сътворяването на някое прекрасно стихотворение, то темата задължително ще е сериозна, а пунктуацията – без грешка. Основната мисъл ще е изразена ясно и просто, без пресилване.

Ако искате да си спечелите уважението на Козирога, не се обявявайте против условностите в живота. Той се старае винаги да спазва това, което е прието в обществото. Публичните скандали и примитивните страсти го смущават и объркват.

Понякога се срещат Козирози, които трудно прикриват амбициите си и отказват да работят, ако не ги приемат за водачи от първия момент. Такива хора се превръщат в заинатени козли, които държат и настояват да започнат от най-високото стъпало на йерархията, понеже смятат, че това е тяхното призвание. Те остават мрачни, песимистични, студени и себични и трудно може да им се угоди. Но след като се опарят веднъж-два пъти, бързо влизат в правия път.

Подобно на китайците младите Козирози се отнасят с почит и уважение към предците и по-възрастните хора, към мъдростта и опита на годините.

Когато достигнат зряла възраст, а достопочтените старци в семейството вече са си отишли от този свят, консервативните Козли се плашат и смущават от разюздаността на младото поколение. Те клатят глави и мърморят, цъкайки с език, като непрекъснато правят сравнение как е било по тяхно време.

Все пак голяма част от тях бързо се приспособяват към новите обстоятелства. Има два вида възрастни Козирози – едните са вечно вкиснати и недоволни от нещо, другите се радват на живота и без да му мислят се впускат в безразсъдни младежки лудории. Има и такива, които от средна позиция гледат усмихнати, прикривайки въодушевлението си, и потупват крак в такт с музиката.

Рядко ще видите Козирог, който пуска клюки или си пъха носа в чужди работи.

Не е склонен да дава житейски съвети без да са го питали за това, но ако се обърнете с молба за помощ, той не би се поколебал и би ви подал ръка.

Козирогът е свикнал да се справя със задълженията и трудностите и сравнително лесно преглъща неуспехите. Така че ако не послушате съветите му, той едва ли ще си губи времето да ви наставлява или да ви съчувства особено.

Сигурно все някъде сте прочели, че Козирогът се жени заради пари и обществено положение.

Това е твърде преувеличено, макар че именно на Козирог принадлежи следното изказване: „Да се влюбиш в диригента и да флиртуваш с втората цигулка е еднакво лесно.”

Практичната същност на Козела не му позволява да предприеме сделка или да сключи брак, без да е подготвен за първото финансово, а за второто – психологически. Тези хора често постъпват странно в името на сигурността. Те никога не забравят възрастните в семейството и обичат да ходят на гости у вуйчовци и лели.

Козелът никога не чака птичето на щастието да кацне два пъти на рамото му.

Той ще го хване още първия път, след като се е готвил дълго за това.

Като деца Козирозите са по-слаби и по-често боледуват от връстниците си, но с течение на времето здравето и имунитетът им срещу болести укрепват.

Трезвата и умерена същност на Козлите предполага удивителната им издръжливост. Тези хора имат такива съпротивителни сили и способност за оцеляване, че често надхвърлят стоте години.

Ако не бяха страхът, несигурността, тревогите и мрачните чувства, Козирозите дори биха могли да живеят без доктори и болници. Песимизмът обаче е по-страшен и от най-смъртоносния вирус. Затова ако хората, родени под знака на Сатурн желаят да избегнат боледуването, то на тях им трябва повече спорт на открито и стремеж към изграждане на по-положителен и открит характер. Свежият въздух сред природата би сторил чудеса за тях и тяхното здраве.

Най-общо казано Козирозите притежават забележителни жизнени сили, стига да успеят да избегнат заболявания, причинени от депресия или песимизъм.

Не е кой знае какво щастие обаче да надживееш орлите, ако страдаш от артрит, лумбаго или ревматизъм, например. За да бъде здрав, Козирогът трябва да търси слънчевите лъчи, прохладния горски въздух и да не се бои от дъжда.

Хората от тази зодия изглеждат стеснителни и благи и дори да проявяват понякога упоритост, рядко се инатят. Идеални са, ако търсиш някого, на когото да вярваш и да разчиташ – умеят да ти влязат под кожата.

Трудно бихте ги заподозрели в амбициозност. А те всъщност през цялото време използват слабостите ви и глупавата ви надменност, за да наложат себе си. Толкова са полезни (на моменти дори незаменими), че вие сами им предлагате да поемат юздите. И тогава те се разпореждат скрито, зад кулисите и дърпат конците на властта.

Козирогът пренебрегва собственото си Аз в името на онова, което наистина желае – ролята на истински лидер.

Внимателно и мъдро, със здрава ръка той не позволява да бъде забравено миналото, предотвратява неразбориите в настоящето и гради едно светло и сигурно бъдеще.

Не му е необходимо да стои начело на войските с фанфари и барабани. Важното е, че той определя ритъма и маршрута. Смелите акробатични номера на цирковия трапец са немислими без яката и сигурна мрежа на Козирога, в случай, че акробатите паднат.

Сериозните и официални черно и морскосиньо, кафявото, означаващо практичност и тъмнозеленото, баграта на разумните мечти – това са цветовете на неговата не особено променлива палитра.

Тръгнете бавно през смълчаната му гора, застлана с кадифен мъх и дъхави цветя, и търсете осемте скрити съкровища на Сатурн. Под плачещата върба на Козирога са заровени прекрасни яркочервени рубини. Останете малко по-дълго и ще съзрете дълбоката прелест на тъмния матов оникс. Оловото на Козирога е твърдо, а неговите въглища поддържат дълго огъня.

Източник: „Слънчевите знаци”, Линда Гудман, ИК „Светулка”