.

През 2014 г., по време на предишния военен конфликт между Украйна и Русия, завършил с анексирането на Крим, две деца се присъединяват към папа Франциск за седмичната му молитва от папските апартаменти.

Папата използва службата, за да призове за мир и разбирателство в Украйна и за да символизират това, децата пускат във въздуха два бели „гълъба на мира“.

Сцената е натоварена с мощна символика – момиченцето е облечено в червено, а момченцето в синьо.

Белият цвят на гълъбите, както всички знаят, символизира чистота и мир още от времето на ноевия ковчег.

Червеният цвят в одеждите на момиченцето символизира доблест, смелост, ентусиазъм, кръв и живот, докато синият цвят е символ на постоянство, справедливост, бдителност и уважение към Бога.

В своите положителни аспекти червеното олицетворява амбиция, любов, страст, сила, воля и смелост. Твърде много червено обаче може да отключи негативните му аспекти – опасност, измама, гняв, бунт и война.

По същия начин, синьото може да означава увереност, сигурност, комфорт, сила и любов. И все пак твърде много синьо може да доведе до пасивност, студ, тъга и депресия.

Обединението на синия и червения цвят спомага да се символизира идеята за постигане на баланс и спокойствие в света.

Обединението на мъжкото и женското начало, символизирани от децата, както и обединението на двата цвята, призовават за установяване на хармония.

Какво се случва?

Децата пускат гълъбите на мира да излетят, а папата отправя молитва за Украйна.

Когато гълъбите излитат обаче, едната е нападната от черна птица – врана.

Другият гълъб е нападнат от бяла птица – чайка:

Дали гълъбите са успели да се измъкнат живи от нападението, не е ясно. Но е ясно какво се случи с Украйна.

Папата пък бива силно разкритикуван за случката от различни организации за защита правата на животните.

А какво символизират двете хищни птици – черната врана и бялата чайка, (коя е САЩ и коя е Русия), оставяме на вас да решите.