.

Дати на зодия Везни: 23 септември – 22 октомври

Известни мъже Зодия Везни:

Ницше, Джуздепе Верди, Дмитрий Шостакович, Мигел де Сервантес, Махатма Ганди, Артър Милър, Труман Капоти, Франсис Скот Фицджералд, Оскар Уайлд, Джон Ленън, Гор Видал, Андре Риу, Дийпак Чопра, Владимир Путин, Майкъл Дългас, Мат Деймън, Уил Смит, Алфред Нобел, Васко Василев

Известни жени Зодия Везни:

Ани Лейбовиц, Бриджит Бардо, Катрин Деньов, Моника Белучи, Кейт Уинслет, Катрин Зита Джоунс, Алекс Раева, Диляна Попова, Милена Голева, Мария Игнатова

Камъни на зодия Везни: Аквамарин, Авантюрин, Аметист, Ахат, Вулканичен камък, Гранат, Жадеит, Кехлибар, Лазурит, Лунен камък. Малахит, Нефрит, Планински кристал

Родените под знака на Везни са любезни и възпитани хора.

Ако са ви на гости обаче, няма да се стърпят да оправят картината на стената, защото виси в единия край. Или да изключат пуснатия прекалено силно телевизор.

Обичат да са сред хора, но не понасят сборищата и тълпите. Посредници са в кавги и разправии и успокояват духовете. В същото време любимото им занимание е да спорят страстно. Обикновено са добри и мили, но често са мрачни и раздразнителни. Ненавиждат заповеди и чужди нареждания.

Много интелигентни са и заедно с това наивно лековерни.

В един момент ще се уморите от приказките им, а в следващия ще бъдат най-добри и търпеливи слушатели. Неуморни и неспокойни по натура, те рядко бързат или тичат. Май вече съвсем ви обърках. Този слънчев знак е толкова противоречив, че изумява и самите тях, не само вас.

Хората си мислят, че Везните олицетворяват любовта, красотата, доброто и светлината. Би било чудесно, но не е точно. Спомнете си Юджийн О’Нийл и пиесите му.

Действително символ на този знак са везните на правосъдието.

Но хората, родени под него, не са винаги спокойно уравновесени. Отбийте се в някоя аптека и наблюдавайте известно време аптекарските везни. Най-напред едното блюдо пада надолу, после се вдига нагоре и пада другото. Движат се така с все по-малка амплитуда, докато се изравнят. Сега вече няма да си мислите, че Везните са напълно уравновесени, спокойни и мили хора.

Такива са само в половината от времето. В другата половина са объркани, сприхави и мрачни. Преди да замрат в пълно равновесие като аптекарските везни, те са ту весели и в приповдигнато настроение, ту обезсърчени. Колебанията следват едно след друго. Затова пък накрая божественото им равновесие е великолепно.

Искам да обърна специално внимание на външността на хората от тази зодия.

Тя е не по-малко интересна от характера им. Типична външна черта са трапчинките – обикновено две на бузите или една на брадичката. След трапчинките обърнете внимание на лицето. То е с правилни и приятни черти, добре балансирани. Дори и разгневени, Везните никога не изглеждат грозни. Гласът е мелодичен и наподобява звънче. Затова тези хора могат да кажат: „Мразя те и сега ще ти цапна един!”, а то да прозвучи сякаш рецитират „Колко те обичам” от Браунинг.

Планетата, която управлява зодия Везни, е Венера.

Затова почти всички жени са красиви, а мъжете – хубави и представителни. Естествено, не всички красиви хора на земята са Везни. Красотата на Венера обаче е една и се отличава от красотата на другите слънчеви знаци.

Дори и тези от Везните, които не са все пак красиви, имат очарователно изражение. Това се дължи на усмивката им. Тя преобразява и най-недодяланите, и най-семплите като черти – в буквалния, а не в преносния смисъл на думата. Изобщо усмивката на Везните е пухкав бял облак и ярко слънце, взети заедно.

Везните са приятни за околните и привлекателни със своите трапчинки, винаги търсят красота и справедливост и не капризничат.

Вероятно си мислите, че те са галеници на съдбата и орисницата им е дарила най-добрите качества. Наистина е удоволствие да се общува с тях, но само когато блюдата са уравновесени.

Защото същата орисница или фея кръстница, както искате я наречете, непрекъснато почуква с вълшебната си пръчица ту едното, ту другото блюдо.

Тя самата се колебае и прехвърля своята нерешителност върху горките Везни. И вижте какво ще последва от това. Най-напред от устата им избликват леещи се думи подобно на водопад. В следния миг кротко и търпеливо вече слушат другите.

Когато около тях избухва пререкание, те умиротворяват спорещите. И веднага се обръщат на сто и осемдесет градуса, вземайки страна в спора заради самото удоволствие от него.

Везните търсят хармония.

Въпреки това често се пристрастяват и изпадат в крайности, с което нарушават всякаква хармония. Те могат дни и месеци наред да са активни и необикновено работоспособни. Да преместват планини. Да дремват няколко часа и отново да са на крак – бодри, изпълнени с енергия. Но в един момент, съвсем неочаквано, да се отпуснат на дивана и да кажат: „Стига толкова!” Тогава и с топ не ще ги помръднеш. Изпадат в такава летаргия, че напълно оправдават другото име на слънчевия си знак – „Лениви Везни”.

Четат или се прозяват, дремят и гледат телевизия, безсилни дори да се довлекат до спалнята. Никакви външни сътресения не могат да ги засегнат, нищо не достига до съзнанието им. Сякаш са извънземни, които не чуват и не разбират.

Когато мине времето за възстановяване, скачат енергично и отново хукват така, че не можеш да ги познаеш. Пак планират камари от работа и ги отхвърлят с лекота. Кажете тогава на някой около тях, че Везните са мързеливи, и той няма да се съгласи за нищо на света. Както няма да се съгласи и онзи, който ги е виждал в момент на пълна отпуснатост, че те са олицетворение на кипящата енергия и деловитост.

Въпреки тези си състояние Везните не са двойствен знак, поне не в този смисъл, в който това се отнася за Близнаци. Те наистина изпадат ту в едно, ту в друго състояние, но това няма нищо общо с абсолютната промяна на характера у Близнаците.

Защото Везните усещат със своето шесто чувство, че трябва да редуват периоди на активност с пълна почивка, за да възстановят хармонията на тялото си. Навярно техните клетки са устроени така.

Но хармонията на разума и чувствата не винаги се подчинява на това шесто чувство или инстинкт. Затова те са в състояние да плачат от радост и умиление, сетне да се заяждат остро и невъздържано и в следващия момент да се превърнат във весело чуруликащи птички. Във всеки от тези моменти обаче чувствата им са искрени и силни. Също така те имат склонност да приемат философски и смешното, и тъжното в живота. Това им помага да запазят душевното си здраве и покой.

Най-голяма опасност за здравето на Везните крие пристрастяването им към нещо.

Везните могат да бъдат по-здрави от другите, ако не се преуморяват и съблюдават точно редуване на работа и почивка, което изисква организмът им. Когато са болни, имат нужда от пълен покой без никакви емоционални преживявания. Леката музика, хубавата книга и приятните ободряващи думи ще ги вдигнат скоро на крака.

Характерът на родените под този слънчев знак е съставен по равно от склонност към безкрайни спорове, търсене на истината и баланса, нерешителност, желание за посредничество, упорита неотстъпчивост, преследване логиката на нещата, справедливост и доброта.

Както виждате, преобладават положителните качества.

Нека сега да разгледаме и осветим поотделно тези слънчеви черти. Ще започнем с най-характерната – стремежа към спорове. Везните винаги намират за какво да спорят, с повод и без повод. За времето например. Общо взето за тях няма голямо значение коя страна в спора ще застъпват, стига да е противоположната.

При положение, че им стане интересно, могат да сменят позицията си по средата. Кажете им, че харесвате еди-кой си филм, и ще ви изброят недостатъците му. Направете го на пух и прах и те ще го превъзнесат.

Похвалете някоя книга и ще чуете упреци за стила й. Разгромете я и ще ви бъдат изтъкнати достойнствата й. И при всички тези непрекъснати логически умозаключения Везните се опитват да са справедливи.

Те търсят истината, верния отговор, след като обмислят и претеглят всички възможности.

Разбира се, това е едно много добро качество, стига да не изгубите търпение и да не ви влуди безкрайното обмисляне и претегляне. Или пък то да не доведе самите Везни до състояние на постоянна нерешителност.

Иначе с умението си да дава точни и справедливи преценки генералът Везни е отличен стратег, който може предварително да спечели битката при внимателно обмислен план. За него справедливостта е всичко. Умението му да се съобразява с другите, да успокоява нервното напрежение, да балансира го превръща в най-добрия посредник и парламентьор.

Войната и кръвопролитията го карат да страда. Той ги ненавижда. Затова ще остави друг да взима светкавични решения под куршумите, докато той планира блестящи стратегически маневри, с които да спаси хиляди човешки живота и да спечели победа.

Ако имат неблагоприятно разположение на планетите при раждането си, Везните могат да бъдат безкрайно нерешителни. Сутрин ще се колебаят коя обувка да обуят по-напред или пък от коя страна на леглото да станат. На работното си място дълго ще търсят вярното решение, докато времето за това безвъзвратно отлети.

В компания могат да ви докарат до лудост, колебаейки се къде да седнат и какво да си вземат. Обичат да разсъждават така: „Ако направя това, ще се случи еди какво си. От друга страна, ако постъпя обратното, току-виж станало това и това.”

А блюдата им се люлеят в умопомрачение нагоре-надолу. Мъчително е да наблюдаваш отстрани такива колебаещи се Везни. На всичкото отгоре те не обичат никой да ги притеснява и да ги кара да бързат в моменти на размисъл. Проявите ли нетърпение, ще се превърнат в такива инати, че дори Телецът ще бледнее пред тях.

Нетърпението е качество, което повечето Везни не понасят.

Неуравновесените, прибързани и импулсивни хора ги хвърлят направо в паника. Най-забавното в цялата ситуация е, че те отричат яростно нерешителността си. Ако се опитате да свържете поведението със слънчевия им знак, ще се дръпнат обидено: „Не съм нерешителен. Това не е вярно и изобщо не дава представа за мен.” Постарайте се да скриете усмивката си.

За себе си те мислят, че даже са много решителни и твърди, защото, макар да им е нужно време да определят становището си (това го забравят на мига), щом вземат окончателно решение, за нищо на света няма да го променят.

Много малко от родените под знака на Венера са ексцентрични или надменни.

Болшинството са благородни, честни, а в колебанията си приличат на буйна пшеничена нива с грациозно люлеещи се на вятъра класове. Нехайството им е чуждо. Умеят да се съсредоточават в работата си, да обмислят дълбоко и внимателно подробностите.

Не обичат да претупват нещата или да започнат прибързано нещо и после да се налага да го повтарят. Мразят недостойните изблици на гняв, макар самите те да са подвластни на подобни крайности, ако личността им е подложена на насилие.

Везните обичат хармонията на звуците и цветовете.

Имат вродено чувство за прецизна употреба на думите – и писмено, и устно. Затова се отнасят с голямо уважение към книгите и обикновено имат богати библиотеки вкъщи. Предпочитат луксозните и красиво издадени книги пред евтините джобни издания.

Подвластни са на изкуството. Обожават всичко добро, чисто и красиво, на чийто фон могат да изпъкнат. Артистични души, те обикновено са в центъра на културния живот и прояви.

Въодушевяват ги меката светлина, приглушената успокояваща музика, интересният разговор, добрата храна и хубавото вино.

Умът им притежава и блясъка на диаманта, и нежното сияние на опала.

Движат се в подвижния елемент на въздуха и отразяват полезността на медта – металът, който им носи Щастие. В интелигентните им разсъждения и тънкото чувство за хумор се долавя известна хладина и отчужденост, а Венера ги озарява с покой.

Едното блюдо на Везните е пълно с ярките златни листа на октомври, носещи дъх на есен, а другото – с букети от свенливи теменужки, напоени със свежия аромат на априлски дъжд. Щом блюдата се залюлеят, ведрият оптимизъм се заменя от безмълвна паника или самотна депресия.

А уравновесят ли се, между богатия им буден интелект и нежната отзивчива душа се установява съвършена хармония.

Зимата е прекалено студена. Лятото – твърде горещо. Те трябва да смесят едното с другото, за да постигнат съвършенството на есента и пролетта.

Когато проумеете загадката на Везните, ще разберете истински и хората от тази зодия.

Източник: „Слънчевите знаци”, Линда Гудман, ИК „Светулка”