.

Дати на зодия Рак: 21 юни – 22 юли

Известни личности зодия Рак:

Известни мъже Зодия рак:

Гай Юлий Цазар, Жан Пол-Сартр, Жан-Жак Русо, Едгар Дега, Рембранд, Густав Климт, Марк Шагал, Далай Лама, Франк Кафка, Принц Уилям, Нелсън Мандела, Том Круз, Том Хенкс, Робин Уилямс, Карлос Сантана, Вин Дизел, Лионел Меси, Майк Тайсън, Силвестър Сталоун, Зинедин Зидан, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Джордж Буш

Известни жени Зодия рак:

Селена Гомес, Памела Андерсън, Ариана Гранде, Мерил Стрийп, Фрида Кало, Миси Елиът, Джесика Симпсън, Принцеса Даяна, Ангела Меркел, Никол Шерцингер, Мария Гроздева, Ернестина Шинова, Белослава

Камъни за зодия Рак: Авантюрин, Хризопраз, бял Халцедон, Хризолит, Диамант, Карнеол, Лунен камък, Родохрозит, Изумруд (Смарагд)

Ако искате да си хванете рак, най-добре опитайте нощем на сребриста лунна светлина. Тогава двукраките раци мечтаят и се отдават на въображението си.

Под лунните лъчи те се чувстват чудесно, тъй като царицата на нощното небе хармонира с многобройните им настроения и променливи чувства. За да научите любопитни неща за характера на раците, достатъчно е в някоя ясна нощ да се вгледате в тяхната повелителка – Луната.

Е, през дебелия слой градски смог вероятно трудно ще я съзрете, но затова пък достатъчно е просто да отворите някой алманах с циклите й. Веднага прави впечатление променливото й лице. Нараствайки и изпълвайки се, тя постепенно преминава в абсолютно кръгъл бляскав диск. Щом започне да намалява, се нащърбва и скоро на небето остава да блещука сам тъничък сребърен сърп.

Тайнствената Луна, предизвикваща океанските приливи и отливи, силно влияе и на чувствителните Раци.

Всъщност голямата промяна в лунния лик е просто зрителна измама, дължаща се на Слънцето. Така и Ракът си остава един и същ във всяко време от мимолетните си настроения. Тази постоянно непостоянна периодичност ви позволява твърде бързо да разпознаете Рака, стига просто да знаете в коя фаза се намира в момента.

Най-често Ракът се открива по заразителния му „лунен смях”. Неговият глас покрива широка гама от звуци, минавайки през тихото хихикане и стигайки до гърления смях, който се чува надалеч.

Човекът от този зодиакален знак е лесно забележим, когато е сред компания и е настроен за забавления.

Ако няма на какво да се засмее, тогава сам се впуска да разказва вицове и анекдоти. Ракът обича шегата повече от всеки и когато това качество се прояви спонтанно, то изглежда напълно в разрез с тихата му и спокойна, леко меланхолична натура.

Лунният хумор не е плосък и маниерен. Той се основава на дълбоко проучване и наблюдение върху човешката природа и психика. За разлика обаче от екстровертните Лъв и Стрелец, Ракът не се опитва задължително да се превърне в център на внимание. Той деликатно проявява тънкия си усет към обществена изява, когато държи да бъде забелязан.

Тази на пръв поглед непретенциозност не бива да ви заблуждава.

Лунният човек отдава голямо значение на всеки жест от страна на околните. Едва ли ще срещнете Рак, целенасочено преследващ славата и известността. Но естествено няма да срещнете и такъв, който би се отказал от тях.

Човекът от лунната зодия все пак обаче предпочита да грее с отразени светлина, отколкото да стои на „обратната страна на Луната”. Вярно е, че той се крие от много неща, но известността и славата определено не са сред тях.

Ако решите да се подложите на сълзите на изпадналия в меланхолия Рак, то ще ви трябва най-малко чадър или дъждобран.

Този човек е в състояние да ви полива със студен душ, докато се разтреперите от студ. Ракът може да изглежда и като буреносен облак, както й да ви приобщи към дълбоката депресия, в която е изпаднал.

Великолепното му чувство за хумор често добре прикрива постоянните му страхове и усещането за опасност, но човекът от Луната винаги е на крачка от песимизма, който вечно плаши с провал безкрайните полети на рачешкото въображение и фантазия.

Вътрешните страхове на Рака са неговата ахилесова пета и не се ли научи да ги преодолява и да се бори с тях, те ще бъдат пречка при всеки „опит за летене”.

Лунните сълзи никога не са измамни или двулични.

Те извират направо от сърцето. За лесно ранимата деликатна натура на Рака са достатъчни само една строга дума или груб поглед, за да го уязвят. Човешката жестокост предизвиква или сълзи, или пълно отдръпване.

Ракът трудно би могъл да бъде изненадан в подобно настроение, тъй като почувства ли се дори малко обиден (а това става лесно), той се скрива в черупката си и потъва в мълчалив укор.

Случва му се понякога да се втурне да отмъщава по скорпионски, но го прави потайно, след като предвиди всички отрицателни последствия. В повечето случаи обаче човекът от тази зодия няма никакво желание за мъст, а предпочита да се оттегли насаме.

Ако веднъж сте загубили доверието му, той вече става недосегаем за вас с дни наред.
Не вдига телефона, не отваря вратата, нито отговаря на писмата ви.

Ракът често изпада в раздразнителност. Човек, който ви отговаря троснато, когато го попитате колко е часът или сопнато ви подава солта след вашата молба, най-вероятно е Рак, изпаднал в едно от онези свои настроения, в които целият свят му се струва черен. Не към вас обаче е насочена тази раздразнителност. Щом Луната премине в Друга фаза, Ракът ще преодолее агресивността си и ще се превърне отново в мил и благовъзпитан човек.

Докато говорите с тях, лесно забележими са хилядите настроения, пробягващи по лицата им. Раците добре владеят образността и лесно могат да предадат емоциите си върху вас. Те улавят и дълбоко запечатват в паметта си радостта и мъката, ужаса и състраданието, тъгата и възторга. Подобно на огледалото или фотоапарата, те поглъщат образа и го пресъздават точно. Всяко преживяване се отпечатва в паметта им като снимка.

Раците никога не забравят уроците на живота, както и уроците на историята.

Представителите на тази зодия почитат миналото и са патриоти в пълния смисъл на думата. Ракът често се занимава с антикварна дейност, събира и колекционира стари ценни вещи и реликви.

Лунните хора умеят да пазят тайни. Можете спокойно да им се доверите, макар те със силно развитата си интуиция отдавна да подозират какво се таи в душата ви.

Проявяват дълбоко състрадание и ви съчувстват истински. Но тази връзка е еднопосочна. Вие никога няма да узнаете какво изпитват те самите, защото грижливо пазят чувствата си от любопитни погледи.

Ракът не говори за личния си живот, но е чудесен слушател и лунното му въображение бързо го подсеща за нещата, които вие пропускате. Но този човек рядко прави преценки и дава съвети. Той просто поглъща информацията и я запаметява.

Когато Ракът придобие нещо, той не се отказва от него без борба.

Лесно ще се убедите в това, стига само да погледнете какво прави един истински рак на морския бряг. Докопа ли някакъв предмет, не го изпуска за нищо на света (внимавайте това да не се окаже палецът ви!). Готов е по- скоро да загуби щипката си, отколкото да се откаже от плячката.

Ракът не обича да се лишава от онова, което цени. Дали ще е приятел, близък, кариера или ценна вещ – той пази всичко, дори и старите охлузени обувки, останали вече почти без подметки. Ако така или иначе сте отишли вече на морския бряг, то обърнете внимание и на още някои от навиците на истинския рак.

Например как се движи. Ако е хвърлил око на пръста ви, той никога няма да се втурне направо към крака ви. Първо тръгва назад, после встрани и изведнъж, съвсем изненадващо – право към вас. В каквато и посока да се движи Ракът, той никога не изпуска от очи набелязания предмет. Ако само за миг му се стори, че целта се изплъзва, добре е да си плюете на петите, ако не искате да опитате щипките му. Хората от лунната зодия точно копират всички тези тактически ходове.

Раците никога не преследват открито това, което желаят.

Тяхната стратегия е да се движат във всички посоки, само не и към целта. Те са способни да се щурат наляво-надясно до безкрайност. До момента, в който се появи опасност някой да отмъкне плячката под носа им. Тогава ракът не се мае, а се хвърля напред и защипва здраво. Подобно е поведението на лунните хора що се отнася до това да проявят щедрост или да дадат нещо.

Сърцето на Рака е болезнено чувствително и трогателно отворено към чуждите скърби и неволи. Той чистосърдечно желае да помогне и се опитва да влезе в положение. Но предпочита да изчака и да се увери дали някой друг няма да свърши работата вместо него. Защо да пилее време и средства, ако не е твърде наложително?

Ако няма надежда и изгледи да се появи помощ, Ракът в последния момент спасява удавника. Твърде добра душа носи, за да ви остави да потънете, но няма и пръста си да потопи, ако му се стори, че можете и сам да доплувате до сушата. Това е рефлекс на самозащита, а не проява на коравосърдечие и жестокост.

Уязвимото сърце на Рака се крие под бронирана черупка.

Все пак той е способен на жестове и често пъти те са разточително щедри. Но никой не може да го обвини в импулсивност. Предприемайки какъвто и да е ход, Ракът мисли за последствията и желае да остави следа, да бъде запомнен. Той планира всичко внимателно. Рядко действа сам и без застраховка, поради което почти всички начинания се увенчават с успех.

Независимо от пола си Ракът милее за родния дом.

За него мястото, където закача старата си шапка, е по-свещено и от олтар. В стаята му най-вероятно ще видите написано нещо от рода: „Скромен макар, най-мил ми е домът мой”. Неговият дом е там, където живее, мечтае, обича и усеща сигурност. Макар Ракът често да избира служба, позволяваща му да пътува по целия свят, той не се чувства добре, ако няма собствено тихо пристанище. Наблюдавайте го когато току-що се е върнал у дома след дълго отсъствие. Лицето му изразява истински екстаз.

Ракът постоянно трупа материални блага и запаси сякаш да се избави от някакви въображаеми бъдещи трудности. Често под леглото му може да намерите цели кашони с храна, консерви, лекарства и др. Така той се чувства по-сигурен и спокоен.

Но колкото и пари да успее да спести, те никога няма да са достатъчно. Същото се отнася и за любовта. Колкото и да получава, Ракът непрекъснато иска още и още. Може би ви се струва, че преувеличавам за кашоните под кревата? Ако ги няма там, то погледнете в килера или зимника.

Ще откриете двадесет и четири пакета червен пипер и двадесет и осем купи с витаминизирани обогатени сухари, които е купил през 1943-та година на една разпродажба. За какво ги пази? Не питайте така глупаво. Той се подготвя за евентуални тежки години, които може би предстоят.

Неговите мисли летят далеч в бъдещето, но той никога не забравя и помни всички минали катастрофи, дори и да не е присъствал на тях.

Най-лесно може да откриете Рака край вода.

Той обича всичко, свързано с водата и водните спортове. Ако не плува, не се гмурка, не кара водни ски, не лови риба, то най-малкото гази из водата, шляпа с крака, седнал на дървения кей, или се разхожда по ситния пясък на морския бряг. Всяка свободна минута той обича да прекарва на плажа. Стига обаче в рождения му хороскоп да няма някоя уязвена планета, която да му вдъхва страх от вълните или нещо подобно.

Много от раците притежават собствени лодки. Те предпочитат да се усамотят на малко кокетно корабче, отколкото да разполагат с огромни вили, цветни телевизори и лимузини. Някои Раци имат само малка гумена лодка с весла, но дори и тя е достатъчна, за да ги отведе към блаженото щастие. Сякаш тайната им мечта е отплувала навътре в морете и те никога не престават да я търсят и гонят.

Много от Раците, които познавате, ще правят именно това през почивните си дни. И ще бъдат в прекрасно настроение докато шляпат по палубата, обути в старите си протрити джапанки. (Въобще не им предлагайте да си купят нови! За тези хора трябва да знаете едно – старата вещ е ценна, новата – със съмнителни качества.)

При Рака емоционалното състояние е по-важно от физическото.

Неговите притеснения и грижи могат да му повлияят негативно, а мимолетната радост – да му вдъхне нови сили. Той постоянно се плаши от фалит или от загуба на любим човек. Ако се почувства застрашен (в банката, в душата си или все едно къде), Ракът лесно се депресира и това подсъзнателно го довежда до болестно състояние. Силно развитото му въображение лесно превръща дребното неразположение в сериозно хронично заболяване.

Когато отпадне духом, той почти не реагира на положителните събития. Тогава ви смята за груби и зложелателни, защото не му съчувствате.

Но болният Рак най-малко се нуждае от състрадание, каквото и да си приказва той. Ако меланхолията му се дължи на неговите глупави предчувствия за страшни опасности, то за да излезе от нея, ще му трябва двойно повече време, отколкото на всеки друг.

Радостта, смехът и оптимизмът чудесно поддържат както телесното, така и духовното им здраве.
Всъщност Ракът се чувства така, както той самият си мисли, че се чувства. Никой друг слънчев знак не е така податлив към болести, предизвикани от мрачни мисли, но пък и никой знак не е способен на чудотворното самолечение, присъщо на лунните хора. Ще е от полза на всички Раци да поразмислят върху това парадоксално противоречие.

Много от Раците имат „зелени” ръце. Те се грижат с голяма любов и всеотдайност за своите свежи и добре поддържани градини.

Тези, които не се занимават със зелени растения, пък притежават внушителни банкови сметки в зелено, на които отделят същото внимание и любов. Раците харчат твърде икономично. Дори в рождения им хороскоп да има импулсивни влияния от други планети, Ракът винаги ще задели по нещичко за черни дни.

Ако ви каже, че е останал без пукнат грош, това значи, че му остават още поне няколко хиляди. За него обаче това е бедствено положение. Никой от останалите слънчеви знаци не може да спестява по-добре от Рака.

Той е майстор в натрупването на богатства и умножаването им.

Парите рядко изтичат между ловките рачешки пръсти. Никога няма да видите Рак да хвърля банкноти през прозореца просто, за да се наслади на полета им. Все пак хората от този слънчев знак на драго сърце споделят всичко, което имат, с някого, когото обичат и знаят, че наистина е изпаднал в беда.

И мъжете, и жените Раци притежават силно изявен родителски инстинкт.

Те вечно се опитват да ви натъпчат с не толкова вкусна, но богата на витамини и калории храна, предлагат ви топли напитки и стават по деветдесет пъти на нощ, за да проверят да не би случайно да сте се отвили докато спите. Раците обичат да глезят приятелите си и любимите си хора.

Въобще, трудно е да се каже кое най-много възбужда чувствата им – децата, храната, морето или парите. От благоразумие Ракът избягва бурните морета. Половината от времето си той прекарва на сушата, а другата половина – в дълбоките води. Предпочита да се облича в лунни тонове – бледожълто и сребристо, а зад бледозелените и бледолилавите нюанси на скромността крие своите силни и пламенни чувства.

Всеки Рак крие в душата си поне зрънце от лунната лудост.

Наяве или не, той си има едно прекрасно тайно местенце, където между лилавите перуники цъфтят две лилии и седем бели рози. Понякога мисълта за тази вълшебна градинка го кара да изпитва възторг и радост. Друг път ще го накара да се усамоти и да заридае горчиво.

Ракът търпеливо събира смарагдите, бисерите и лунните камъни, небрежно изпуснати в пясъка от някой друг, и чака приливите да изхвърлят сребристите му мечти на брега.

Източник: „Слънчевите знаци”, Линда Гудман, ИК „Светулка”