Ейджи Йошикава

През 1971 г. Ейджи Йошикава публикува невероятния си роман „Мусаши“, която е художествена хроника за живота на велик воин в родната му Япония, която по негово време е в период на големи и значителни промени.

Историческият Миямото Мусаши, роден навярно през 1584 г. и починал в 1645 г., също като баща си е бил майстор на боя със сабя. Станал известен с това, че използвал едновременно два меча.

Неотклонно се стремял към овладяване на собствената личност, което за него било ключът на бойните изкуства и написал едно прочуто съчинение за сабления бой — „Горин но шо“.

Да бъдеш войн не е избор. То е по-скоро една безкрайна борба, която ще продължи до последния миг от живота ни. Никой не се е родил войн, точно по същия начин, по който никой не се е родил посредствен човек. Ние правим себе си единия или другия.

Ако искаш да контролираш другите, първо се научи да контролираш себе си.

До върха на планината има много пътеки.

Ако учиш само „стайните техники“, ще мислиш ограничено и ще забравиш истинския Път. Така ще имаш трудности при истинските двубои.

Всички хора са еднакви, с изключение на тяхната вяра в самите себе си, независимо от това, което другите мислят за тях. 

Мислете по-повърхностно за себе си и по-дълбоко за света.

Не дръжте при себе си вещи, от които вече нямате нужда.

Може да се откажете от собственото си тяло, но трябва да запазите честта си.

Трудно ще разберете Вселената, ако се учите само от една планета.

Не действайте, следвайки обичайните вярвания.

Учи се през целия си живот. Всеки ден бъди все по-изкусен, отколкото предния ден, а на следващия ден – по-изкусен от днес. Усъвършенстването няма край.

Да питаш, когато не знаеш е абсолютно необходимо.

Истината не е това, което ти искаш да бъде; тя е това, което е, и ти трябва да се подчиниш на нейната сила или ще живееш в лъжа.

Преди да изразите мнението си, помислете дали другият е в състояние да го приеме.

Приемай всичко, просто както е.

Уважавай Буда и Боговете, но без да разчиташ на тяхната помощ.