.

Хората със затлъстяване не са неморални, мързеливи или лоши. Те се борят със собствената си биология. Всъщност бихме могли да кажем, че затлъстяването е естествения еволюционен отговор на средата на живот в 21-ви век. Ние просто се подготвяме за гладуване… което никога няма да настъпи.

Джайлс Йоу е генетик с над двайсетгодишен опит в изучаването на затлъстяването и мозъчните механизми за контрол на храненето. Той получава докторската си степен в Кеймбриджкия университет и участва в новаторски изследвания, които разкриват главните пътища, по които мозъкът контролира приема на храна.

Настоящите му научни изследвания са фокусирани върху различията в тези мозъчни пътища при различните индивиди, както и върху влиянието на генетиката по отношение на хранителните ни навици.

Защо всички дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

Защо се стига до епидемията от затлъстяване? Изглежда, бързо сме забравили, че до неотдавна цялата ни физическа активност е била резултат от ежедневната ни дейност – работата във фермите или в мините, ходенето на лов и риболов, ръчното пране и миене на съдове, шиенето на ръка и т.н. А концепцията за „тренировки и упражнения” като занимание за свободното време е била напълно непозната само допреди няколко десетилетия. И наистина, защо в свободното си време бихте правили каквото и да било друго, освен да ядете и да спите, ако целият ви ден е бил изпълнен с тежък физически труд? Замислете се, не е ли странно, че повечето хора отиват с кола до фитнес залата и вземат ескалатора или асансьора за няколко етажа само за да се качат на бягащата пътека или на велоергометъра?

На фона на епидемията от затлъстяване днес сме свидетели на бум от модни диети и „експерти“ по здравословно хранене. В социалните мрежи се вихрят дезинформация и псевдонаука, а авторите и идеолозите на какви ли не хранителни режими стават все по-богати.

Не е нужно да консумирате прекалено много суперхрани
Много хора отчаяно вярват, че консумирането на даден плод или зеленчук, който съдържа определен антиоксидант, може да доведе до излекуването на болна или ракова клетка. Факт е, че суперхраните са наистина полезни и здравословни, тъй като съдържат важни хранителни вещества (антиоксидантите в горските плодове) или здравословни мазнини (авокадото). Но в днешно време изведнъж се оказа, че не консумираме ДОСТАТЪЧНО количество от тях. Да ядеш ПОВЕЧЕ, е по-добре от това да ядеш достатъчно. Тоест, ако едно нещо е полезно, колкото повече консумираме от него, толкова е по-полезно, така ли? Не, това не е вярно.

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

В книгата „Генетика и хранене“ той изследва биологичните основи на затлъстяването и по един достъпен и увлекателен начин обяснява как гените влияят на хранителните ни навици, на метаболизма и на теглото ни.

В същото време проследява сложните взаимодействия между гените и околната среда, разказвайки ни дългата история на храната и на човешкия апетит.

Важно е да помните, че стремежът да се храним е един от най-примитивните ни инстинкти за оцеляване. Той се е формирал в продължение на милионите години еволюция и е снабдил живите същества с мощни /но вече станали излишни/ механизми за адаптация и реакция по време на недостиг на храна. Ето защо да си с наднормено тегло в настоящата среда на живот, на пратика е напълно естествена от еволюционна гледна точка реакция. И тази реакция до голяма степен се дължи на гени, които функционират в мозъка ни. Затлъстяването всъщност е „изцяло в главата ни”.

Д-р Йоу ни повежда на едно увлекателно пътешествие в света на модните диети, в което се срещат наука, неоспорими доказателства и много полезни и любопитни факти за храната, калориите и хранителните мании на съвременния свят.

Запознава ни с авторите на някои от тези диети, анализира маркетинговите похвати и безсмислените съвети на гурутата по хранене, като в края на краищата развенчава много от митовете за здравословното хранене.

Има ли полза от палеодиетата? Пречистват ли наистина детоксикиращите програми? Вредно ли е месото? Панацея ли е чистото растително хранене? Има ли смисъл от сляпото броене на калориите? Какво стои зад безглутеновата мания? Коя е една от най-здравословните диети? Каква е истината за „алкалния начин на живот“?

Безглутеновото хранене не е еквивалент на здравословно хранене. Няма научни доказателства в подкрепа на твърдението, че безглутеновите храни са по-здравословни. Те сами по себе си не са вредни, но когато отстраните глутена, трябва да го замените с нещо друго, което да изпълнява същата функция. Следователно безглутеновата храна в много случаи може да съдържа повече сол или захар, или мазнини, или да се налагат повече процеси при преработката ѝ, което я прави и по-скъпа. Освен това учените са доказали, че избягването на глутена може да доведе до намалена консумация на полезни пълнозърнести храни, което на практика би увеличило риска от някои заболявания, защото освен много витамини и полезни хранителни вещества, пълнозърнестите храни имат високо съдържание на фибри, а фибрите имат редица важни функции.

Да, при всички положения трябва да има разумна дискусия за намаляване консумацията на рафинирани въг­лехидрати като бялото брашно, при което голяма част от фибрите са отстранени. Но защо, за бога, да не се храните с пълнозърнести храни – един толкова важен източник на фибри?!
И така: Ако не можете да ядете глутен, стойте далеч от него! Ако можете да ядете глутен, яжте глутен. И моля ви, запомнете, безглутеновата поничка все пак си е поничка.

Защо повечето диети се провалят в дългосрочен план и какви са рисковете за здравето, свързани с някои от тях? Записана ли е перфектната диета в гените ни?

Мозъкът ви ненавижда загубата на тегло повече от всичко друго. Количеството мастна тъкан е от съществено значение за това колко време можете да преживеете без храна, вследствие на което мозъкът ви асоциира загубата на тегло с намален шанс за оцеляване. Ето защо, когато свалите дори само няколко килограма, тялото ви започва да се съпротивлява, като прави все по-трудна /или така изглежда/ загубата на всеки следващ грам. То намалява разхода на енергия, като например снижава с няколко процента енергийна ефективност на метаболитна наай-активните орагни, каквито са черният дроб и скелетните мускули. Също така ви кара да изпитвате глад, тоест ви подтиква да ядете повече. И тогава настъпва най-депресиращото явление, познато на всеки човек, подлагал се някога на диета – след няколко месеца килограмите, с които сте се разделили, безмилостно и мистериозно се връщат обратно. Говоря за добре известния йо-йо ефект – първо сваляте килограми /О, супер!/, след това ги качвате обратно /Ууу!/. И този цикъл се повтаря до безкрай. Може да ви се струва, че качвате повече килограми, отколкото сте свалили, но това рядко е така – теглото ви обикновено се връща до стойността си преди диетата, тоест до вашата зададена точка.

Защо високопротеиновите диети наистина са ефикасни за сваляне на килограми? Те наистина са по-ефикасни, поне в краткосрочен план. Защото протеините не са толкова калорични и разграждането им отнема повече време, отколкото при мазнините и въглехидратите. Протеините се транспортират по-надолу в тънките черва, където се отделят съответните хормони, които ви карат да се чувствате сити. Когато се чувствате сити, ядете по-малко, а това си остава най-ефикасният метод за отслабване.

Трябва ли да се храним като палеолитния човек? Палеодиетата се базира на една измислена теория, че трябва да се храним по начина, по който се хранил палеолитният човек. Само че това, с което се е хранил той, винаги ще бъде в сферата на догадките, а по-голямата част от това, за което сме сигурни, че е консумирал, вече не съществува в познатите ни днес храни! А аргументът, че не сме генетично адаптирани към начина на хранене, наложен след появата на земеделието, просто е несъстоятелен.

Отговорите на тези и много други въпроси ще научите от „Генетика и хранене“. Една увлекателна и изключително полезна книга, която всеки трябва да прочете.

Всички факти, от които се нуждаете, за да установите здравословни взаимоотношения с храната и да откриете диетата, подходяща точно за вас.

Йоу е главен научен сътрудник в отдела за метаболитни заболявания към Центъра за изследване на метаболизма, член на академичния екип и преподавател в колежа „Улфсън“. Джайлс Йоу е и водещ и научен коментатор в Би Би Си.

Понятието „бирен корем“ е подвеждащо. Популярно е схващането, че само бирата съдържа много въглехидрати и съответно много калории, откъдето идва и „бирен корем“. Но при консумация на алкохолни напитки по-голямата част от калориите не идват от въглехидратите, а от самия алкохол. Със своите 7 калории на грам чистият алкохол има почти същото калорийно съдържание като мазнините (9 калории на грам) – без значение дали става въпрос за бира, вино, джин или уиски. Така че чаша вино (175 мл) с алкохолно съдържание 13% ще ви осигури почти 160 калории, а цяла бутилка – около 700 калории. А от стандартна бутилка бира (330 мл) с 5% съдържание на алкохол ще получите около 140 калории.

Няма особена полза от приема на таблетки мултивитамини
Витамините са хранителни вещества, които действат като кофактори за редица основни ензими и следователно са необходими за нормалното функциониране на организма. Някои твърдят, че храната, която консумираме днес – заради начина, по който се отглежда, приготвя и обработва – е с почти унищожено витаминно съдържание. Това не е вярно. Освен това, независимо че се нуждаем от определени количества витамини, приемането на повече от необходимото не води до никакви допълнителни ползи, а в някои случаи може да бъде и вредно. Ако консумирате достатъчно количество мазна риба и зехтин, не би трябвало да се нуждаете и от допълнителен прием на есенциални мастни киселини, като Омега-3 и Омега-6.

Винаги има хора, които са готови да доведат нещата до крайност. Когато псевдонауката премине границата на това да дава съвети за консумирането на сурови зеленчуци, въздържането от месо, пиенете на пшенична трева, разтворена в подправена с водороден пероксид вода, и почти да боготвори авокадото, а вместо това манипулира и се възползва от най-уязвимата и страдаща част от обществото, нещата стигат дотам, че се нанася вреда и умират хора, а това вече е истински проблем.

Няма една-единствена диета, която е „правилна” за всички. Знам, че звучи като клише, но наистина всеки човек Е различен. Всеки има индивидуално поведение по отношение на храната, всеки има различна връзка с нея. Така че всеки има нужда от различна стратегия, която ще действа най-добре в неговия случай, ако /или когато/ трябва да отслабне и да задържи теглото си. Просто трябва да опитвате, да променяте стратегията, докато откриете тази, която работи при вас.

Можете да поръчате „Генетика и хранене“ от книжарници Хеликон