.

Всички се стремим да бъдем психически силни, нещо повече, всички се стремим да оставаме психически силни дори в трудните периоди в живота си.

За съжаление, невинаги успяваме, а причините да проявяваме слабост и да допускаме да бъдем наранени, обезверени, а понякога дори отровени от негативизма и песимизма на хората в нашето обкръжение, са различни.

И все пак, има няколко неща, които можете да направите, за да увеличите своята психическа сила и да устоявате много по-лесно и твърдо на бурите в живота си.

На първо място е необходимо да се разделите с няколко вредни навика – такива са постоянните оплаквания, както и негативните мисли от типа на: „Защо все на мен се случват подобни неща” или „Защо нямам това”, „Защо на мен не ми се предоставя такава възможност”.

Освободете се от всички навици, които ви затварят в капана на негативното мислене и са причина да се чувствате като жертви на собствения си живот. Заменете ги с нови – по-здравословни и продуктивни:

Бъдете благодарни

За да бъдете психически силни, се откажете от навика да броите нещата, които нямате. Съсредоточете се върху това, което имате. Зарадвайте се на това, което имате. Бъдете благодарни, за всичко което имате.

Изборът да бъдем благодарни се отразява на душевното ни състояние, на поведението ни и на целия ни живот.

Поемете отговорност за живота си

За да останете психически силни и щастливи, не позволявайте на негативните хора да контролират мислите, поведението и живота ви. Вземайте решенията си сами и според своите собствени ценности.

Превръщайте пречките в предизвикателства

Психически силните хора виждат проблемите и трудностите като възможност да станат по-силни.

С всяка пречка, която преодолявате, вие ще придобивате увереност в способностите си и ще затвърждавате вярата си, че можете да постигнете целите си.

Концентрирайте силите и вниманието си върху нещата, които можете да контролирате

Психически силните хора остават продуктивни и ефективни, като се съсредоточават върху нещата, които могат да контролират. Вместо да губите енергията си в притеснение дали бурята ще дойде, инвестирайте усилията си в подготовката за нея.

Поставете твърди граници

Създаването на здравословни емоционални и физически граници дава на психически силните хора нужното пространство, за да растат. Научете се да казвате „не“, дори ако това означава да разочаровате другите.

Рискувайте, но премерено

Психически силните хора балансират емоциите си с логика, за да изчислят рисковете, пред които са изправени.

Не забравяйте, че понякога, за да постигнем повече, е необходимо да излезем извън зоната си на комфорт и да търсим възможности, които да ни помогнат да се доближим до мечтите си.

Сдобрете се с миналото си

Психически силните хора размишляват върху миналото, за да могат да се учат от него, но те не му робуват, не съжаляват за него. Простете си за грешките, които сте допуснали, простете на хората, които са ви наранили, освободете се от чувството за тъга и недоволство и живейте в настоящето.

Учете се от грешките си

Психически силните и щастливите със себе си хора се съсредоточават върху изучаването от грешките си. Поемете пълна отговорност за поведението си и изберете да вървите напред – продуктивно.

Създайте своя собствена дефиниция за успех

Вместо да завиждат на щастието на другите хора, психически силните хора се чувстват свободни да споделят радостта им.

Припомняйте си често, че когато признаваме постиженията на другите, не омаловажаваме нашите собствени.

Приемете, че понякога неуспехът е възможност за растеж

Неуспехът е част от всяко дълго пътуване към успеха. Психически силните хора приемат това и избират да използват всеки неуспех като възможност да станат по-мъдри.

Отделете време да бъдете сами

За да увеличим своята психическа сила, е необходимо да оставаме насаме със себе си. Дайте си това време, подредете мислите си, целите си, приоритетите си.

Независимо дали ще пишете в дневник, дали ще медитирате или просто ще си седите мълчаливо, не забравяйте, че уединението е от съществено значение за вашето благополучие.

Не чакайте, действайте

Не си губете времето в очакване светът да ви даде това, което заслужавате, или да ви предостави възможности, които да грабнете.

Създавайте си сами възможности да превръщате мечтите си в реалност.

Бъдете постоянни

Психически силните хора знаят, че най-хубавите неща в живота си заслужават чакането. Бъдете търпеливи и упорити!

Променете нездравословните си убеждения

Психически силните хора отказват да се ръководят от своите самоограничаващи вярвания.

Ако упорито ви занимава мисълта, че не сте родени, за да сте успешни и щастливи, излекувайте това нездравословно убеждение с позитивни мисли.

Не забравяйте, че умът ви може да бъде най-добрият ви приятел, но и най-лошият ви враг.

Използвайте разумно времето и енергията си

Вместо да се оплакват от нещата, които не могат да променят, психически силните хора пазят енергията си за по-продуктивни задачи.

Не пропилявайте времето и енергията за неща, които не са полезни.

Бъдете оптимисти

Психически силните хора говорят на себе си като на надежден треньор и приятел.

Не се критикувайте твърде строго за грешките, които допускате. Не позволявайте на песимизма да обсеби мислите ви, но в същото време бъдете реалисти – прекалената увереност ще ви навреди.

Приемете, че малко дискомфорт няма да ви навреди

Психически силните хора не се страхуват да понесат малко неудобства и дискомфорт.

Независимо дали те продължават да работят, когато краката им са уморени, или не очакват незабавно удовлетворение, силните и щастливите хора запазват самообладание, дори когато условията не са комфортни.

Бъдете верни на своите ценности

Психически силните хора определят своите приоритети, така че те да съответстват на техните убеждения.

Проявете смелост и живейте според своите собствени ценности, дори когато това няма да се хареса на околните.

Припомняйте си често, че умствената сила се развива подобно на физическата – с постоянство и упорити тренировки. За да успеете, превърнете своето личностно развитие в приоритет и инвестирайте време и усилия в него. 

Източник: psychology.framar.bg
Редактор: Ина Френерова