.

Повечето хора са склонни, да се хващат на най-различни уловки, провокации и манипулации. Така сме устроени всички, че „не е сложно да ме излъжат, а и нямам нищо против“.

Всички начини за манипулация и измама, са свързани с едни и същи неща – с базови човешки потребности, които създават пирамидата на Маслоу и нейните варианти. Храна, вода, сън и бурен секс – всичко това е много важно, но прекалено примитивно.

В сегашното общество, на преден план излизат други потребности (такива, които трудно можем да задоволим, с изключение на бурния секс при някои индивиди).

За човекът, като обществено животно, е безкрайно важно, удовлетворяването на съвсем други потребности: да бъде любим и „голямата работа“, каквото и да означава последното.

Именно, със създаването на всевъзможни илюзии, се занимава рекламата, която дразни повечето хора, но сработва, поне за част от аудиторията.

Натиск върху желанията

Във всяка човешка глава препускат пълчища от хлебарки, които само чакат удобен момент, да изпълзят от скривалищата си и да започнат да размахват транспаранти с надписи „Ти си изоставащ!“, „Нали си знаеш – никой няма да те заобича“ и „И в училище, ХХХ винаги е била по-добра от теб, както и сега“.

Това са много обясними страхове – опасението, че социалните и личностните ти потребности няма да бъдат реализирани.

Практически, на това е заложена всяка реклама, залагаща на някакъв мечтан начин на живот. Разкошен офис на последен етаж в небостъргач, безгрижно пътешествие, щастлива любов и т.н.

Рекламата започва с обещания за „Райско наслаждение“ и ще продължава така, докато не се промени човешката ценностна система.

Сплашване

Хората са плашливи. Особено, относно здравето и външния вид.

Колкото е по-възрастен човекът, толкова повече мисли за здравето си, защото има повече проблеми с него.

Сутринта му е трудно да се надигне от кревата, там боли, тук прерязва, а може и да не успее да стане.

А бодрост му се иска, иска му се да е двадесетгодишен, ако не цял живот, поне още няколко десетки години.

При старото поколение се увеличава желанието, да изкарат по-дълго.

Външният вид е аналогичен на описаното в първа точка. Ако не си красив, едва ли ще те заобичат, а и успеха е много труден.

Най-ярки примери: рекламата на Данакор, където плашат старци и възрастни с нивото на холестерина, както и рекламата на зъбна паста, където на „минувачи“ предлагат да си измерят количеството бактерии по зъбите, а след това, така се изненадват, все едно, че са им казали за рак в последен стадий.

Това отвратително изиграно и неестествено изплашване, е показателно и за двата случая, и колкото и да е жалко, при някои хора сработва.

Създаване на проблем и предлагане на решение

Този начин за манипулация, произлиза естествено от предишните.

Когато реклама вече е наплашила жертвата, фигурално, се усмихва и измъква иззад гърба си решение за всички проблеми и билет за удовлетворяването на всички потребности.

Всички стават щастливи, любими, „голямата работа“. На зъбите вече няма бактерии, по съдовете – няма холестерин, кариерата е в разцвет, домът е пълна чаша.

Целулоидни лица, свръх щастливи усмивки, на всички им се повръща, а продажбите нарастват.

Създаване на илюзията „Може“

С този подход работят най-вече банки и прочие финансови компании, които обещават на клиентите си планини от пари.

В своята комуникация, повечето от тях оказват натиск на dolce vita, който непременно ще настане при клиентите им, ако заложат на борсови спекулации цялото си материално състояние или се обвържат с вечен кредит.

„Можете да си позволите всичко“, съобщава рекламата на кредитите, следователно, във в хората се създава лъжливо усещане за богатство и могъщество.

И усещането е дяволски примамливо и привлекателно.

Затова по телевизионните канали, например, е възможен клип, в който баща позволява на сина си да трупа в количката всичко, което пожелае с фразата: „Днес може всичко, синко!“.

Да, днес може всичко, а от утре ще ядеш само каша, защото, щедрия и всемогъщ татко трябва да изплаща кредит.

Цитиране на авторитети

Човекът не може да бъде компетентен в абсолютно всички сфери на живота, затова се вслушва в авторитети по един или друг въпрос.

Точно затова, в рекламите има толкова много бели престилки, експерти, лаборатории и прибори с неясен произход и предназначение.

Асоциацията на стоматолозите препоръчва дъвки, асоциацията на дерматолозите одобряват кремове, а Съюзът на педиатрите е отбелязан във всяка детска стока.

Дори хладилниците на LG са тестирани от „Клиниката на НИИ по хранене на РАМН“ и са препоръчани от „Националната асоциация на диетолози и нутрициолози“.

За големите пари, разбира се, препоръчва.

А несъзнателната част на аудиторията купува на юнашко доверие, плащайки и вложеното в авторитета.

Използване на цялото богатство на сравнителната лексика

„Ново“, „уникално“, „революционно“, „първия“, „единствен“, „повече“, „ефективен“ и т.н. – безброй са тези възторжени съществителни и прилагателни, призвани да създават впечатление, да привличат внимание, а всичко останало са остарели и неефективни глупости.

Йосиф Йоргов „Философия на ежедневието“