Хийт Леджър е намерен мъртъв в своя апартамент в Ню Йорк на 22 януари 2008 г. в 15:26 часа местно време. В близост до тялото му са открити сънотворни, изписани с рецепта, както и опаковки от други препарати, които се продават свободно. Актьорът е едва на 28 години.

Официално е съобщено, че причина за смъртта е „остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства“.

Малко преди това, в интервю за „Ню Йорк таймс“ Хийт Леджър сподели, че ролята на Жокера го е изтощила и не успява да спи повече от два часа на денонощие, защото не може да спре да мисли за снимките.

Тогава той споменава, че едно сънотворно хапче не му стига и е принуден да взема второ, за да поспи поне малко.

„Беше се заключил в апартамент в хотела за около месец. Целта му беше да активизира героя в ума си„, разказва Ким Леджър. „Това беше нещо типично за Хийт. Той се стараеше да се потопи в характера, който трябва да пресъздаде“, допълва бащата на актьора.

В историята на Американската кино-академия има само двама актьори, които не доживяват да получат заслужения „Оскар”.

По ирония на съдбата и двамата са австралийци – Питър Финч и Хийт Леджър.

Днес си припомняме някои от най-интересните цитати на актьора, изиграл най-впечатляващия Жокер на всички времена.

Всичко, което внушава страх, ме и възбужда. Обичам да правя неща, от които се страхувам. Харесва ми да си създавам пречки и да ги отстранявам. Харесва ми да се страхувам от даден проект. Винаги се страхувам. Когато ме изберат за дадена роля, винаги вярвам, че не е трябвало да бъда избран. Отново ги заблудих. Не мога да го направя. Не знам как да го направя. Има голямо безпокойство, което удавя всяко мое вълнение относно проекта.

Когато имам проблем, аз просто отивам до Марс – да поседя, да поклатя крака и да погледна надолу към Земята. Земята – това е малко синьо петно. Оттам, от върха, не може да видиш нито страха, нито болката.

Може би не е много добра идея да се преструваме на по-умни, отколкото сме.

Какви морални ценности може да има в свят, в който започват да пушат на 12, а четенето на книги почти никога?

Ако вземаш решенията си въз основа на това какво биха си помислили хората за теб, ще вземаш истински скучни решения.

Ако винаги правиш правилния избор, не можеш да се развиваш.

Когато слушаш, че хората говорят за теб всякакви гадости, е трудно да останеш с здрав ум и да помниш, кой действително си.

Преди нямах никакви пари и бях много щастлив. В края на краищата, когато умра, не мога да взема парите със себе си.

Старая се да живея със сърце, правейки това, което чувствам.

Не позволявай никога на никой да те кара да се чувстваш така, сякаш не заслужаваш това, което искаш.

Никога не се отказвай от това, което те кара да се усмихваш!

Не ми харесва идеята за смъртта, но ако умра твърде млад, се надявам, че ще съм направил достатъчно неща, за да ме запомнят. Моите кинофилми ще живеят – за хората, които ще съдят, що за човек съм.