.

Нужно е да се прилагат различни правила в общуването ни с хора, които страдат от нездравословен нарцисизъм. Тук са 11 неща, които да не правите в отношенията си с тях:

Не ги вземайте за „чиста монета“.

Образът е всичко за нарцисистите. Те работят усърдно, за да изградят фасада на превъзходство и увереност. Те обичат да карат другите да гадаят и затова поддържат състояние на непрозрачност.

Важно е обаче да запомните, че хората, страдащи от нарцисизъм са дълбоко несигурни. Тяхната блестяща фасада е предназначена да скрие празнотата отвътре.

Можем да изпитваме състрадание към болката им, но не и да бъдем заблудени от претенциите им. Не всичко, което блести, е злато.

Не споделяйте прекалено лична информация.

Колкото по-лична информация давате на нарцисист, толкова повече въоражение получава срещу вас. Нарцисистите имат нужда да са винаги с едно отгоре. Те могат да използват всичко, което споделяте, за да ви унижат или да ви манипулират, особено когато сте най-уязвими или в нужда.

Бъдете разумни относно това, което им казвате!

Не се чувствайте длъжни да обосновавате вашите мисли, чувства или действия.

Много нарцисисти се опитват да предизвикат съмнение в отсрещния. Могат да правят това, като задават остри и водещи въпроси, като че ли им дължите обяснение. Приемете това такова, каквото е, а именно опит за подкопаване на вашата личност.

Една полезна мантра за самопомощ е „Без ОСОО“, което означава „Без оправдаване, спорене, отбраняване или обясняване“. Не е нужно да обяснявате или обосновавате чувствата или мислите си.

Освен това, споренето или отбраната срещу нарцисиста обикновено е контрапродуктивно. Нарцисистите са склонни да се интересуват от печеленето на битката, а не от слушането; състезание, не комуникация.

Не омаловажавайте тяхното дисфункционално поведение.

Самоувереното поведение на нарцисистите и гладът им за внимание могат да изсмучат енергията на хората около тях. В резултат на което с течение на времето те да са толкова изтощени или претръпнали, че да не могат да регистрират колко нездравословно е нарцистичното поведение.

Не се заблуждавайте: маменето, манипулирането и унижението са нездравословни и неправилни. Понякога може да е най-добре да оставите детинското или провокативно поведение на нарцисиста без коментар, но това не означава, че не бива да си направите мисловна бележка за това колко нездравословно е всичко това.

Не очаквайте от тях да поемат отговорност.

Нарцисистите се възползват и обвиняват, рядко се извиняват или признават вината си. Те смятат, че притежават специален статут, стоят по-високо и имат повече права от останалите.

Нарцисистите нямат никакъв интерес от равенството или поемането на отговорност за действията, освен ако това няма да им донесе някаква печалба. Да очаквате нарцисист да поеме отговорност за отрицателните си действия може да бъде загуба на време.

Ако държите да посочите тяхната роля в даден проблем, направете го — но за себе си, не очаквайте от тях да чуят или валидират вашите притеснения.

Не мислете, че споделят вашите ценности и мироглед.

Ако очаквате нарцисистите да изпитват състрадание, да казват истината или да споделят светлината на прожекторите, ще останете много разочаровани.

Хората с това личностно разстройство виждат другите като източници на удовлетворение, а не като равни. Те използват думите като инструменти или оръжие, не за да говорят истината.

Нарцисистите изпитват безкраен глад за внимание. Всичко това идва от нестабилното им чувство за личност. Знанието за горното може да ви освободи от фалшиви очаквания и да ви позволи да изградите подходящи граници.

Не се опитвайте да ги победите в собствената им игра.

Може да е изкушаващо, но помнете: повечето нарцисисти са прекарали живота си, усъвършенствайки кампанията си за себевъзвишаване. Много от тях извършват повече манипулативни действия за една седмица, отколкото повечето хора за цяла година.

Нарцисистите имат смъртен страх от това да бъдат губещи, да се чувстват малоценни, да бъдат изложени или унижени. В резултат на това те отделят внушително много енергия, за да поддържат образа си и да култивират източници за усилване на егото си, обикновено за сметка на другите.

Да се опитвате да ги надвиете във войната на думи, да им го върнете или по друг начин да възприемете техните техники е като аматьор да се изправи срещу опитен професионалист. Това няма да ви накара да се почувствате добре и рядко ще има резултат.

Вместо това играйте по собствените си правила и бъдете верни на своите ценности.

Не приемайте действията им лично.

Нарцисистите се възползват от всеки, когато имат възможност. Те третират близките си особено негативно, но малцина са имунизирани от ироничните им забележки и манипулации.

Ако приемете това, което те правят лично, вие им предоставяте допълнително място във вашия ум и психика — точно това, което те целят.

Злоупотребата на нарцисистите е болезнена и грешна, но те я насочват към всеки, който се изправи на пътя им. Това не е нещо лично, а е просто това, което те правят.

Не очаквайте съпричастност или справедливост.

Нарцисистите обикновено не могат да изпитват съпричастност. Емпатията се основава на предположението, че другите са достойни, равни и заслужават внимание и състрадание. Звучи ли ви като нещо, в което нарцисистът, който познавате, вярва?

Усещането им, че са упълномощени не им дава основание да играят справедливо или обратното. Тяхната грандиозност ги кара да виждат другите като нелоялни и незаслужаващи състрадание. Вместо да очаквате равенство или реципрочност от нарцисист, съсредоточете се върху самоуважението си.

Не очаквайте да се променят.

Хората с нарцистично разстройство на личността или силен нарцистичен стил рядко се променят. Те могат да променят някои поведения с течение на времето, но основната динамика, която ги задвижва, обикновено остава за цял живот.

Нарцисистите виждат другите като заплаха или потенциални жертви, заклещени в безкрайното търсене на внимание и одобрение. Да се надяваме, че ще се променят, е като да живеем в заблуда. По-скоро приемете, че са такива и се съсредоточете върху това как да се грижите за себе си около тях.

Не подценявайте силата на нарцисизма.

Той е дълбоко изкривяване на чувството за личност. Животът на нарцисиста е едно безкрайно трупане на „нарцистичен запас“: внимание, успех, богатство, власт, контрол, сексуални завоевания и др.

Те се стремят към храна за егото си; нищо не е по-важно. Този неудържим стремеж е толкова мощен, че нарцисистите ще предадат най-близките си, когато това им е удобно. Това е, срещу което се изправяте.

Можем да изпитваме състрадание към дълбоките рани и ограниченията на хората с нарцисизъм. Това обаче не означава, че те имат право да ви нараняват или използват.

Ваша отговорност и право е да се съсредоточите върху това как най-добре да се грижите за себе си. Това не е нарцисизъм; това е здравословен начин на живот.

По статията работи: Елиза Трайкова, източник: psychology.framar.bg

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: