.

Носителката на Оскар Кейт Уинслет е родена на 5 октомври 1975 година във Великобритания. 

Първата роля на бъдещата холивудска звезда е през 1991 година в телевизионната поредица Shrinks.

Оттогава Кейт участва в десетки продукции, но печели световна слава с ролята на Роуз в хита на Джеймс Камерън „Титаник“.

За големия си пробив актрисата разказва:

Един ден минах на кастинг за ролята на Роуз в „Титаник“. Оказа се, че продавачката на сандвичи – кандидатката с най-малка вероятност да бъде избрана, спечели ролята в един от най-великите филми, снимани някога.

Кейт Уинслет често разказва за униженията, които е понасяла през годините заради фигурата си:

В училище непрекъснато ми се подиграваха. Казваха ми, че може и да получа роли в киното, но само ако искам да играя дебеланка.

Години по-късно актрисата участва в мащабни холивудски продукции и има над 80 филмови награди, сред които Оскар за The Reader, четири награди Златен глобус, Еми за Mildred Pierce, три награди БАФТА.

През 2014 година Кейт Уинслет получи своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.

През целия си живот никога не съм срещала жена, която да е доволна от себе си. Никакво позитивно отношение, само негативно. Това е ужасно – да загубиш младостта си в недоволство от своята външност. Никога не съм била красавица – имах дебели бузи, голям размер стъпала и отвратителна коса.

Съвършенството не е това, с което съм надарена – аз се обичам и се приемам каквато съм.

След раждането коремът ми се отпусна, но това е нормално. И аз невинаги съм доволна от отражението си в огледалото. Просто никой не е идеален и съвършенството е другаде. То е във формите, с които сме надарени. Аз се гордея с външността си.

Никога не съм имала за цел да стана известна. Нямах никакви амбиции дори. Виждах, че няма нито една известна пълничка актриса. Знаете ли, дете, което е било пълничко, остава дебел човек в главата си завинаги. И аз не се отличавах от останалите пълни момиченца. Понякога на улицата виждах девойка, която е с тесни дънки и къса тениска и исках да съм като нея, за да съм щастлива. Но после си казвах: щом ходи на такива високи токчета, значи не е щастлива!

Старая се да убедя приятелките ми, че женската фигура в размер XS не е „нормалната фигура“. Ако трябва да съм честна, сред моите познати и близки нямам нито една жена, която да носи този размер. Освен дъщеря ми, която е на 11 години.

Ще ми отнеме доста време да се отърва от онова пълно момиченце, което съм била в детството си. Но за едно съм му благодарна – за дупето си.

Аз съм точно такава, каквито са стотици други жени. Нямам идеални гърди, имам целулит, но все още съм доста съблазнителна. Ако това признание ще успокои много от тях, аз съм щастлива.

Няма част от тялото ми, за която да се съглася да заменя или да коригирам с помощта на пластичната хирургия. Дори във фантазиите си.

Няма нищо лошо в пластичната хирургия и силиконовите импланти, ако те правят хората доволни от себе си.

Винаги давам за пример Сюзън Сарандън и Мерил Стрийп – това са жени, които стареят разкошно и достойно. При тях е пълно с предложения, и въпреки телата и лицата им, те не са намалели. Тях ги търсят за най-сериозните роли, понеже лицата на тези актриси са способни да изразяват емоции, а не са се превърнали във восъчни маски. Из не искам, някоя част от моето лице да бъде парализирана…

Красотата и естествеността за мен са синоними.

Не знам колко силно трябва да започна да се изнервям, за да започна да губя тегло. Аз не съм от онези хора, които отслабват от емоции. Но съм щастлива!

Голяма изненада е да откриеш, че насаме със себе си, може да ти бъде много добре.

Аз не вярвам в институцията брак. Да даваш на друг задължения и да ги изпълняваш – това е жестоко.

Строгото възпитание на децата е пълна глупост. Рано или късно те просто ще въстанат и ще намразят родителите си.

Моите родители са обект за подражание. Майка ми никога нищо не ми забраняваше. Тя ми се доверяваше и не се бъркаше в моя детски живот.

Слава богу, аз съм достатъчно на себе си, че да отглеждам своите деца да ги целувам и да им казвам „Обичам те“ отново и отново.

Самотните майки преминават през сложни времена. Обществото е невероятно осъдително. Аз знам това.