.

Том Круз е смятан за една от най-големите филмови звезди в наши дни. Роден е в Сиракюз, САЩ през 1962 г.

Том Круз има три сестри и през детските му години неговото семейство често пътува. Още преди да навърши 15 той сменя повече от 10 училища в САЩ и Канада. Когато е на 14 години семейството му се заселва за постоянно в Ню Джърси.

През гимназиалните си години Том постъпва в семинария с идеята да учи за свещеник, но влечението му към актьорската професия го кара да изостави това начинание. След като завършва гимназия, той се премества в Ню Йорк, за да работи като актьор.

От католическата вяра се отказа публично през 1990 г. и приема сциентологията (Църква на Сциентологията), към която принадлежи и първата му съпруга Мими Роджърс. Техният брак е сключен през 1987 г., а през 1990 г. е разтрогнат.

От 1990 г. до 2001 г. Том Круз е женен за Никол Кидман, с която се запознават снимачната площадка на филма „Дни на грохот“. Впоследствие съпрузите осиновяват две деца – Изабела Джейн и Антъни Конър.

Том Круз подава молба за развод с Никол Кидман три дни преди 10-годишнината от брака им. Съгласно американското законодателство, след навършване на 10 години от брака, при развод бившият съпруг се задължава да изплаща доживотна издръжка на съпругата.

В този момент Кидман е бременна в третия месец и малко по-късно пометва.

След втория си развод актьорът има тригодишна връзка с друга актриса – Пенелопе Крус, с която се разделят през 2004 г.

През 2005 г. се запознава с друга своя колежка – Кейти Холмс. На 17 юни 2005 г. 44-годишният актьор прави предложение за брак на 27-годишната Кейти на върха на Айфеловата кула в Париж. 

Двамата се разделиха през 2012 г. след продължил пет години брак.

Моят принцип е всичко или нищо. Ако нещо ме интересува и ми харесва, давам всичко от себе си.

Обичам това, което правя, и съм горд със това. Не мога да праве нещо на три-четвърти или половина. Ако ще правя нещо, ще го свърша докрай и ще дам всичко от себе си.

Ето така живея: Никога не съм закъснявал за снимачната площадка. Правя филми, в които вярвам. Чувствам се привилегирован, че правя това, което обичам.

Дали работя по филм или възпитавам децата си, за мен е важно да правя правилните неща и да се уча.

Обичам децата. Аз самият някога бях дете.

Когато ти се струпат много проблеми, ти трябва да решиш дали ще потънеш, или ще плуваш.

Вярвам в живота. Знам, че всеки живот идва от сърцето ти. И да бъдеш актьор, режисьор, или просто човек на улицата – всичко е в твоето сърце.

Човек трябва да реши кое е истински важно за него самия.

Имам много интересен живот. Обичам да преодолявам трудности. И съм готов да нося върху себе си отговорността за бащинство, продуценство, актьорство и всичко ми е ми е по душа. И още, аз винаги обичам да се променям и развивам. Мисля че това ми е в кръвта.

Нищо не свършва хубаво, затова и свършва.

Помня, как завърших училище и си помислих: „Най-накрая. Радвам се, че всичко това приключи!“

Когато започнаха да ме забелязват, се изнервях много под погледите на хората. Сега разбрах, че е най-добре просто да се отпусна. Да те разпознават е нещо, с което проста трябва да свикнеш.

Не съм обвързан, нито свободен. Просто съм резервиран за тази, която заслужава сърцето ми.

Аз се нуждая от идеалната жена. Няма да търпя компромиси.

Обичам да съм влюбен.

Наградите са прекрасни. Аз съм бил номиниран много пъти и много пъти съм получавал награди. Но те не са единственото, към което се стремя.

Нрави ми се, как всяка моя нова роля ме кара да се вълнувам и нервнича.

Обичам да се уча и обичам да живя.

Бях на 18, когато за първи път гледах „Седемте самурая“ на Акира Куросава. Буквално след тридесет секунди осъзнах феноменалността на тази картина. Години по-късно се посветих в изучаване на Бушидо. То ми повлия много силно. Аз съм просто възхитен от кодекса на самураите и самураите въобще. Именно това стана една от причините, заради която исках да снимам „Последния самурай“.

За да изиграя своя персонаж, трябва да си съставя за него свое лично мнение, за това какъв е в реалността.

Аз много изисквам от себе си. Обичам да уча и не мога да безделнича. Харесва ми да преодолявам трудности, дори понякога специално ги създавам за себе си.