.

Няма друга такава фраза, която да се тълкува толкова погрешно, колкото тази: „безусловна любов“.

Често използваме този израз като извинение да останем в лоши отношения или от страх да не се окажем сами.

Използваме я като мотив да преследваме идеала си за перфектна връзка, дори когато не сме особено сигурни какво представлява тя.

Използваме я, когато казваме: „Вярвам в брака“ или „Вярвам, че мога да обичам някого, докато и той ми отвръща със същото“, или „Аз съм религиозен и искам да обичам безусловно“ или „Не ме интересува какво причиняват, аз все пак обичам – нали това означава безусловната любов“.

Безусловната любов наистина означава: „Обичам те, без значение какво се случва“, но не означава: „Обичам те, без значение какво ми причиняваш“.

Безусловната любов означава: „Обичам те, независимо от трудностите в живота”, означава: „Обещавам да не ти крещя, само защото съм имал лош ден“…

Какво означава да обичаме безусловно

Първоначалният идеал за брака включва любов и уважение, грижа един за друг – и в бедност и в богатство, и в болест и здраве.

С други думи: при всякакви условия, без значение дали сме бедни или богати, ядосани или щастливи, болни или здрави. Без значение лято ли е, или зима. Независимо от условията, аз ще те обичам, ще те почитам и ще те ценя.

Безусловна любов обаче не означава „Обичам те, въпреки че ме нараняваш“

Това не присъства в нито един сватбен обет. Никой не дава подобно обещание нито в сватбения си ден, нито когато се обвързва с някого. И не би трябвало.

Ангажиментът следва да приключи, когато възникне повтарящо се нараняване или когато се окажем във връзка, в която сме жертви на злоупотреби като агресивно поведение, изневяра и др.

Безусловната любов означава: „Обичам те. Любовта е действие и ти си първият, когото вземам с мен.“

Безусловната любов означава: „Обичам те, независимо от условията, независимо от тежестта на живота понякога, без значение колко тъжен, разочарован и отчаян се чувствам, аз няма да забравя, че съществуваш и няма да спра да те обичам“.

Ако сме здрави и уравновесени личности, трябва да поставим граници и твърдо да ги спазваме

Ние сме тези, които решават кой да остане в живота ни и кой да си тръгне. Ние сме тези, които трябва да създадат и спазват тези стандарти, дори когато срещнем някого, с когото искаме да се установим.

Много хора се разстройват, ако партньорът им не променя някои особености в характера си: „Той е толкова разхвърлян!“ или „Тя е толкова разсеяна“. Но подобни реакции са неприятни! Защо това не бе пречка в началото на връзката ви, а сега е? Кое е по-различното?

Разбира се, не става дума за ужасни неща като изневери, унижение и друг вид злоупотреби. Говорим за нормалните човешки слабости.

Говорим за малките дразнители, които са съществували както в началото на връзката ви, така и сега. Ако сте ги пренебрегвали преди, просто продължавайте да ги пренебрегвате и сега.

Ако дадено нещо ви дразни толкова много, опитайте се да намерите заедно някакъв компромис, но не позволявайте то да влоши отношенията ви.

От друга страна, ако поведението на партньора ви действително е проблемно и ви наранява, защо позволявате това да продължава, а не излезете от тази връзка?

Не се насилвайте да търпите неприемливо поведение, разговаряйте с партньора си и ако нещата не се променят, приключете тази връзка.

Не е честно обаче да влизаме в отношения, вибриращи от нашите силни очаквания половинката ни да се промени. Това е грешка, която е добре да не допускате в бъдеще.

Не позволявайте на никого да ви каже, че някога сте дали обещание да го обичате, а сега излиза, че сте го лъгали. 

От друга страна, ако имате добър партньор, с когото ви е хубаво и уютно, вие наистина поемате сериозен ангажимент.

Безусловната любов означава, че не обичате този партньор, само когато условията са благоприятни, но спирате да го обичате, когато забрави да спази обещанието си да напазарува, например. Обичате този партньор, без значение какви глупости, пропуски и грешки прави.

Силата на двойката не зависи от това колко добре си прекарва на пикници и футболни мачове. Силата на двойката зависи от това как реагира, когато има ураган, когато покривът тече, бебето плаче, а кучето трябва да се изведе.

Можете да се справите с това или просто един ден да се уморите и да се разделите.

Силната, „безусловната любов“ означава, че двойката е работеща
Възможно е да има конфликти, викове, сълзи, но независимо от това уважението между партньорите съществува и двамата заедно не спират да работят за доброто на връзката, а не за това да спечелят даден спор или да победят в поредния скандал.

С течение на времето някои двойки преживяват много разочарования, свързани основно с осъзнаването, че неприятните неща във връзката им са много повече от хубавите.

Добре е навреме да си дадете сметка дали това действително е човекът за вас, но се стремете да си дадете разумен отговор, съобразен с наистина важните критерии, определящи комфорта и щастието ви, а не съобразен с дребните недостатъци, които ви дразнят, но които всички ние имаме.

Много двойки се карат за разсеяността, но това е съвсем нормална човешка черта.

Не казвайте: „Ако ме обичаше безусловно, щеше да затваряш проклетата паста за зъби“. Безусловната любов не пречи да вършим глупави и дразнещи неща.

Обичайте и почитайте партньора си, той ще оцени това и ще ви отвърне със същото.

Обръщайте се един към друг с доброта, като приемате търпеливо дребните неща, които ви дразнят.

Приемайте човешките слабости, които не са в състояние нито да разбият сърцето ви, нито да ви доведат до истеричен плач.

Ако се чувствате уютно във връзката си, ако с партньора си имате една и съща нагласа за живота, сходни разбирания и морал, то несъмнено ще ви е лесно да преглътнете малките му недостатъци, за да запазите спокойствието помежду си.

Но ако сте жертва на нездравословно поведение, не оправдавайте оставането си в тази връзка с фразата: ”Защото го обичам безусловно”.

Имайте смелост да си тръгнете, за да намерите този, който наистина заслужава вашата безусловна любов.

източник: psychology.framar.bg