.

Николай Рьорих е не просто художник, а истински титан на духа, чийто гений се е проявил в множество области – поезия, литература, археология, обществена дейност, философия, мистика.

Известен е с картините си, носещи в себе си хипнотична сила и дълбоко философско съдържание, номинации за Нобелова награда, автор е на Пакта Рьорих – международен договор за защита на културното наследство, завършил Петербургската художествена академия, спечелил одобрението на В.В. Стасов и самия Лев Толстой.

Срещата с Толстой става съдбовна за Рьорих. Обръщайки се към него, писателят казва:

Случвало ли ви се е да преминавате с лодка през бурна река? Трябва винаги да се насочвате по-нагоре от мястото, което ви трябва, иначе ще ви отнесе. Така и в областта на нравствените изисквания трябва винаги да се насочваме по-горе – иначе животът ще отнесе всичко. Нека вашият вестоносец да държи кормилото високо – тогава ще доплува!

Картините му се отличават със своеобразна композиция, яснота на линиите, лаконичност, чистота на цветовете и музикалност, проникнати от усещането за духа на времето и са изпълнени с философски послания.

Творбите му, над 7000 на брой, са разпръснати по целия свят, а някои от тях се продават за рекордни суми. През 2013 г. платното му, озаглавено „Мъките на Богородица“ беше продадено за 7 881 250 паунда на търг в Лондон, организиран от аукционна къща „Бонъмс“.

Рьорих е сред малцината мислители, осъзнали значението на културата за развитието на човечеството. Вярва, че тя се основава на Красотата и Знанието, а осъзнаването на Красотата ще спаси света.

Николай Рьорих е не просто художник, а истински просветител, чийто духовен отпечатък остава завинаги в историята.

Най-ужасните бедствия в историята на човечеството са се случили от неумение да се мисли.

Злото е грубата форма на невежеството.

Всяка грубост потресва не само със своята жестокост, но и безсмисленост.

Най-важното е да се унищожат бацилите на низките мисли, които са по-заразни от всички болести. Трябва да се грижим не толкова за произнесените думи, а за мислите. Докато се произнася една дума, се раждат десет мисли.

Болестите на духа са също тъй заразни, както и на тялото – може да се докаже от научна гледна точка. Удари по масата и предметите върху нея ще подскочат – още повече, че от духовния удар нервите се разтрисат.

Не ръката, а мисълта и твори, и убива.

Протегнете ръка над бездната. Няма страх над бездната защото за духа са по-страшни стаята и килимчето.

Пътища много, но сърцето знае най-краткия.

Трябва да го почувстваш със сърцето – това означава трябва да го изпълниш според земния план.

Ключът към всички постижения е в пламенното сърце. В пламенното сърце няма място за мъртвилото на самотата, защото я поглъща разширеното съзнание, което неуморно оттласква пределите на своите ограничения.

Грамотният с букви може да действа само върху повърхността на земята. Грамотният духом може да действа извън всички граници.

Не закъснявайте, ако искате да ви уважават. Не лъжете в мислите си, ако си търсите приятели.

Като развива съзнанието си, като разширява хоризонта на мисълта си човек неизбежно изпитва самота. За всеки образован и културен човек, издигнал се над общото ниво, става все по-трудно и по-трудно да се приспособява към човешкото мислене.

Последната война между хората ще е за истината. Тази война ще се води във всеки един човек. Война със собственото невежество, агресия, раздразнителност. И само пълната психическа промяна на всеки отделен човек може да положи началото на мирния живот за всички хора.

Истината не ръждясва.

Само нищожествата имат лек път.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: В щастие няма приятел – НИКОЛАЙ РЬОРИХ