.

Никой не е застрахован от среща с нарцисист. Това може бъде вашият интимен партньор, началник, колега или роднина.

Когато успеем да приемем сблъсъка си с него, като важен житейски урок и да благодарим за това, ще се окажем в изгодна житейска позиция, смята психологът Марина Мяус.

Нарцисистът е майстор на манипулацията. Той знае уязвимите ви места и нанася удар по тях.

Дори ако умеете да водите разговор прекрасно и да намирате решения, които биха удовлетворили и двете страни, няма да намерите общ език.

Това е така, защото имате различни цели: вие търсите компромис и разбиране, а нарцисистът се опитва да повиши самочувствието си за ваша сметка.

Ако обстоятелствата ви принуждават да общувате с такъв човек е много важно да имате методи за защита.

Не падайте на тяхното ниво.

Нарцисистът обожава противопоставянето. Той ще направи всичко, за да ви изнерви и да загубите контрол над ситуацията.

Когато се насочи към личността ви си кажете „стоп“ и си представете, че всичко, което казва не се отнася за вас. Концентрирайте се върху това да се държите вежливо, но затворено.

Опитайте се да приключите разговора, но без да тряскате вратата демонстративно или се ограничете с формални фрази. Веднага щом се отдалечите емоционално вие ще го обезоръжите.

За какво да благодарите?

Вие развивате емоционалния си интелект, способността да разпознавате емоции, да усещате намеренията и мотивите на събеседника си. Срещата с такъв човек ни дава възможност да се научим да владеем чувствата си и са контролираме импулсивността си.

Не подхранвайте егото му.

Нарцисистите избягват житейските предизвикателства. Цялата си енергия те насочват към това да контролират невъзможното – мислите и постъпките на другите хора. Те доброволно са се затворили в клетка, изолирайки се от спонтанния ритъм на живота с естествени преживявания и впечатления.

Най-добре не се приближавайте прекалено близко и не се опитвайте да подхранвате тяхното его. Всички добри думи и комплименти по техен адрес само убеждават нарцисиста в неговата изключителност и във вашата, според него, нищожност.

За какво да си благодарим?

Човешките отношения са двупосочни. Нарцисистите ни учат да даряваме топлина и внимание само на онези, който цени това. Разбираме, че не си струва да се раздаваме за хора, за които не означаваме нищо.

Не поемайте отговорност за неговите емоции.

Не е нужно да се опитвате да го успокоявате или да му оказвате подкрепа, ако е сърдит или разстроен. Всяка подобна инициатива се приема като проява на слабост.

За какво да си благодарим?

В по-голямата част от времето той е в лошо настроение. „Нарцисистът отчаяно се страхува от непредсказуемостта на живота, в който хората понякога претърпяват загуби и грешат, – обяснява психологът. –

Нарцисистът е добро огледало за това да се види това, до което води страхът да се излезе от зоната на комфорт, опитите да се обвиняват останалите за собствените неуспехи и да се бориш с недостатъците на другите, а не със своите собствени.

Не поставяйте ултиматуми.

Отношенията не се изграждат върху заплахи и изисквания. Това е най-разпространената форма на контрол, затова нарцисистът използва точно нея. Ако последвате примера му ще се поставите на едно ниво с него.

За какво да си благодарим?

„За урока за необходимостта да бъдеш себе си, да не изневеряваш на принципите си, да уважаваш себе си и събеседника си при всички обстоятелства, дори ако ви провокират“, смята психологът.

източник: actualno.com