.

Трансхуманизмът е световно социално и интелектуално движение, изповядващо идеята, че човешката еволюция не е завършен процес, а трябва да продължи с помощта на новите технологии.

Членовете на трансхуманистичното движение са убедени, че човекът и цялата ни цивилизация трябва да бъдат изцяло променени, да станем транс-, а после и постчовеци.

Бумът в разработките на изкуствения интелект, роботиката, нанотехнологиите, генетиката, виртуалната реалност, успехите в борбата със стареенето убедиха значителна част от глобалния елит, че визиите и философията на трансхуманистите са единствената успешна идеология, чрез която можем да посрещнем предизвикателствата на бъдещето.

Затова и видни трансхуманисти като Наташа Вита-Mop, Ник Бострьом, Макс Мор, Реймънд Кър, Дейвид Пиърс, Обри де Грей или Золтан Ищван са чести гости на големи медии и срещи като Световния икономически форум в Давос.

В България трансхуманизмът е почти непознат. Целта на тази първа българска книга по темата е да запознае българската общественост с основните идеи на движението, с корените, структурите и лидерите му.

Не сме пропуснали и мнението на опонентите на проекта, както и някои наши критики и прогнози. Надеждата ни е това образователно четиво да спомогне за проясняване визиите за сложното бъдеще, което ни очаква.

Откъс

Бъдещето на труда

Трансхуманистите твърдят, че новите технологии ще променят изцяло икономиките и особено промишлеността. Машините ще поемат една значителна част, да не кажем, огромната част, от дейностите, извършвани досега от хора.

В този смисъл една от сферите, в които промените ще се окажат големи и неразбираеми, е областта на трудовата заетост. Пазарът на труда е много вероятно да бъде изправен пред непознати досега предизвикателства.

Трансхуманисти като Питър Диамандис ни рисуват един прекрасен свят, в който машините ще вършат всичко. Но какво ще стане с хората? Какво ще правят хората? Откъде ще се прехранват, след като ще работят само машини?

Според Световния икономически форум в близките няколко години автоматизацията ще доведе до загубата на 75 милиона работни места. Още по-стряскащи изглеждат прогнозите на престижната консултантска компания McKinsey & Company, цитирани от ВВС. Тяхното проучване показва, че до 2030 г. новите технологии ще оставят без работа 800 милиона души, или около 20% от работещите в света.

Темата за бъдещето на труда сама по себе си е огромна и е достатъчна за множество научни и научнопопулярни трудове. Тук само ще открехнем нейното антре, ще я поставим като тема за размисъл подобно на останалите неясноти, свързани с трансхуманизма и бъдещето на нашата цивилизация.

Преди повече от половин век великият Станислав Лем в „Сума на технологиите“ повдига този въпрос:

„Страхът от безработицата като последствие от автоматизацията е основателен, особено във високоразвитите капиталистически страни. Не може обаче да се приеме за обоснован страхът от безработицата, възникнала от консуматорско „прекомерно благосъстояние“.

Визията на кибернетичната Schlaraffenland (букв. „Обетована земя“ или „Земя на вечното щастие“ – бел. м., И. С.) е невярна; защото предполага замяна на човешкия труд с труда на машините, замяна, която затваря пред човека всички пътища, докато в действителност е точно обратното.

Вероятно ще се стигне до такава замяна, но тя ще открие нови, днес само неясно предчувствани пътища. Тя не означава, че програмистите на цифровите машини ще заместят работниците и техниците, защото следващите поколения, новите видове на тези машини няма вече да се нуждаят от програмисти.

Това ще бъде не само замяна на едни професии с други – нови, принципно приличащи на старите, а коренен преврат – кой знае дали несъизмерим с преврата, при който антропоидите са се превърнали в хора.

Защото човекът не може да съперничи на природата директно: тя е прекалено сложна система, за да може самичък да я победи.“

Дори и големият фантаст не дава точен отговор, а само предполага и предлага оптимистична, но не съвсем ясна трактовка на темата.

Известният блогър и журналист Кевин Дръм също проучва темата и задава въпроси:

„Не милиони, а десетки милиони ще загубят работата си. Няма значение какво работите. Копаете канавки? Машината ще копае по-добре от вас. Пишете статии? Машината ще ги пише по-добре от вас. Ако сте лекар, изкуствен интелект ще даде по-добра диагноза. Вие сте генерален директор на компания? Изкуственият интелект ще я управлява по-добре от вас. В следващите няколко десетилетия половината от хората ще останат без работа. Само малко по-късно същата участ чака и повечето от останалите.“

Може би най-точно, ясно и кратко звучи Робърт Райх. Бившият щатски социален министър пише:

„Два сектора на икономиката, събрали най-голям брой специалисти – здравеопазване и образование, сега са под нарастващ натиск да намалят разходите. А машини експерти са готови да заемат мястото на хората. През следващите години софтуерни приложения ще изпълняват много от нещата, които днес правят лекари, медицински сестри и техници (например ултразвук, компютърна томография и електрокардиограма). Междувременно отпада необходимостта от многото учители и университетски преподаватели, които ще бъдат заменени от онлайн курсове и интерактивни онлайн уроци.“

Райх дава и конкретни примери:

„В разцвета си през 1988 г. култовата американска фирма – производител на фотографски продукти – Kodak има 145 000 служители. През 2012 г. Kodak подава заявление за банкрут. През същата година в най-новата фотографска фирма „Инстаграм“ се трудят 13 служители, които обслужват 30 милиона клиенти. Съотношението между производители и клиенти продължава да намалява. През миналата година, когато „Фейсбук“ купува приложението за съобщения „Уотсап“ за 19 млрд. долара, в „Уотсап“ работят 55 души, които обслужват 450 милиона клиенти.“

Още един конкретен пример – главният изпълнителен директор на „Амазон“ Джеф Безос представя по следния начин нов метод за доставка на пратки на компанията в телевизионното шоу „60 минути“ по CBS News на 1.12.2013 г.:

„Безпилотни самолети, които могат да пренасят до 5 килограма, ще доставят пратки до самите къщи на потребителите в рамките на половин час. Те са част от програмата Prime Air на Amazon. Когато пратката е обработена, тя се качва на поточната линия, която я отвежда до чакащия накрая дрон, който я прикача и излита към предварително зададената му дестинация.“

Джеф Безос казва, че 86% от пратките на „Амазон“ са под 5 килограма, което осмисля съществуването на тези летящи доставчици. Веднага след като „Амазон“ докаже, че системата е сигурна и няма опасност от случайни изпускания на пратките от летящи роботи върху главите на хората, Безос обещава, че ще има флотилия от летящи дронове.

Какво се получава?

– Огромна част от няколкото десетки милиона инженери ще остане ненужна, тъй като изкуственият интелект (AI) ще върши тяхната работа по проектиране, управление и развойна дейност.

– Щрихи се добавят и от бъдещето на армията и полицията. Дори и днес армиите са съставени от малко на брой, снабдени с всякакви високотехнологични „джаджи“ суперпрофесионалисти. Автономни дронове и безпилотни самолети, както и бойни роботи, ще заемат мястото на пилоти, танкисти и ракетчици; програмирани пехотинци – киборги или андроиди, ще се присъединят към тях. И това не е сценарий за „междузвездни войни“, а съвсем близка и реална перспектива.

– Подобно бъдеще очаква и правоохранителните органи. Съвършени машини „робокопи“ ще вършат работата на сегашните полиция и жандармерия.

– В търговията, леката промишленост и селското стопанство и днес автоматизацията е на много високо ниво, там изобщо не може и не бива да се очаква допълнителна заетост. Към 2017 г. в супермаркетите масово се въвеждат „автоматични“ каси, на които клиентите плащат на машина, а не на касиер.

– „Свободни“ професии като адвокати, архитекти, дизайнери, психоаналитици, фризьори или масажисти също ще останат без работа, тъй като няма да има кой, за какво и с какво да им плаща, а и част от тяхната работа също ще бъде „трансхуманизирана“, тоест извършвана от машини.

– Дори проституцията ще стане ненужна във вида с участници жени проститутки или мъже жигола. Тяхната роля ще бъде поета от далеч „по-способни“, евтини за „поддръжка“ и съгласни с всичко машини от всякакви възможни – джендъри, джендърни конфигурации и модификации.

Като някаква алтернатива на тези процеси усилено се говори за т.нар. безусловен базов доход. Финландия е най-напреднала в тази сфера, но засега и там нещата са доста „плахи“. Business Insider Nordic съобщава, че експерименталното въвеждане на т.нар. гражданска заплата е вече част от програмата на правителството. Основната идея на безусловния базов доход е да ограничи безработицата.

През 2015 г. във Финландия тя достига най-високото си ниво за последните 15 години. Въпреки това показателят остава най-нисък в сравнение с останалите скандинавски държави. Финландия експериментира с 560 евро безусловен базов доход. Правителството на страната обмисля въвеждането на такъв вид „осигуряване“ на населението. Има вероятност в бъдеще държавата да обърне гръб на всички други обезщетения и на тяхно място да осигури на всеки свой гражданин по 800 евро на месец.

Има и други предложения, като облагане на машините с данък или облагане на компаниите собственици с по-голям такъв. Какво обаче ще се получи в действителност, едва ли можем да се досетим днес.

Можете да поръчате „Трансхуманизмът. Програмираната еволюция на Homo sapiens“ на Иван Спирдонов от издателство Изток-Запад