.

Следродилна депресия: Тъмната страна на майчинството, за която не се говори достатъчно

Когато мислим за раждането на дете, често го свързваме с радост, щастие и моменти на безкрайна любов. Картината на новата майка, която сияе от щастие, с бебе в ръце, е идилична и масово популяризирана. Но какво се случва, когато тази радост се заменя с чувство на тревожност, безсилие и безкрайна тъга? Точно тук влизаме в темата за следродилната депресия – състояние, което може да изглежда противоречащо на очакванията, но е реалност за много жени.

Какво представлява следродилната депресия?

Следродилната депресия (postpartum depression) е състояние, което засяга около 10-15% от жените след раждането на дете. Тя се различава от типичния „бейби блуз“ – емоционалната нестабилност, която много майки изпитват в първите няколко дни след раждането. Докато бейби блуз обикновено отшумява в рамките на седмица-две, следродилната депресия може да продължи месеци, а понякога и година.

Това състояние не е просто „чувстване на тъга“ или „умора“. Това е психично разстройство, което може да бъде изключително тежко и да попречи на майката да изпълнява ежедневните си задължения. Чувството на отчаяние, безсилие и изтощение е всепоглъщащо и може да направи най-простите задачи непосилни.

Причините за следродилната депресия

Следродилната депресия не е резултат на слабост или неспособност на майката да се справи със своите задължения. Причините за това състояние са много и комплексни:

  1. Хормонални промени: След раждането нивата на естроген и прогестерон спадат драстично. Тези хормонални промени могат да предизвикат сериозни промени в настроението и да доведат до депресия.
  2. Физическа изтощеност: Раждането е едно от най-големите физически предизвикателства за тялото на жената. Възстановяването след раждането може да бъде бавно, болезнено и изтощително, особено ако е имало усложнения.
  3. Промени в съня: Нека бъдем честни – сънят на новата майка е лукс. Постоянното будене за хранене на бебето, приспиването и притеснението дали всичко е наред, водят до сериозна липса на сън, което може да изостри депресивните симптоми.
  4. Психологически фактори: Много жени изпитват силен стрес, когато се сблъскат с отговорностите на майчинството. Очакванията, които имаме към себе си като майки, понякога са невъзможни за постигане и това може да доведе до чувство на провал.
  5. Социална изолация: Много жени се чувстват сами в периода след раждането, особено ако не получават подкрепа от близките си или са физически изолирани. Социалната изолация може да засили чувството на безнадеждност.

Симптомите на следродилната депресия

Симптомите на следродилната депресия са сходни с тези на обичайната депресия, но те могат да бъдат по-интензивни и обременяващи за новите майки:

  • Постоянно чувство на тъга и безнадеждност.
  • Липса на енергия и желание за каквито и да е активности.
  • Безсъние или прекомерна сънливост.
  • Трудности в свързването с бебето.
  • Страхове и паника относно способността за грижа за детето.
  • Натрапчиви мисли, че майката не е добра и че е провал като родител.
  • В краен случай – мисли за самонараняване или нараняване на бебето.

Защо е важно да говорим за това?

Следродилната депресия е едно от онези състояния, които често остават скрити зад усмивките и „перфектните“ снимки в социалните мрежи. Около майчинството има създадена аура на радост и щастие, която понякога се превръща в капан за новите майки. Те започват да се сравняват с другите и се чувстват виновни, ако изпитват нещо различно от чиста радост. „Защо аз не се чувствам така?“ е въпросът, който често измъчва тези жени.

Неприемането на това състояние може да доведе до чувство на изолация и срам. Много жени не се осмеляват да говорят за своите чувства от страх, че ще бъдат осъдени или че ще изглеждат слаби. Затова е жизненоважно да премахнем този стигма и да започнем да гледаме на следродилната депресия като на нормална част от опита на много жени, а не като нещо „неправилно“.

Как можем да помогнем?

Първата стъпка в справянето със следродилната депресия е осъзнаването, че тя съществува и че е нормална реакция на физическите, емоционалните и психическите промени, които съпътстват майчинството. Жените, които изпитват симптоми на депресия, трябва да знаят, че не са сами и че има решения. Ето какво може да помогне:

  1. Подкрепа от семейството и близките: Партньорът, семейството и приятелите могат да изиграят ключова роля. Емоционалната подкрепа, грижата за бебето, когато майката има нужда от почивка, и простото изслушване могат да имат огромно значение.
  2. Професионална помощ: Психотерапията е един от най-ефективните начини за справяне с следродилната депресия. Понякога може да е необходимо и медикаментозно лечение, което трябва да бъде предписано от специалист.
  3. Грижа за себе си: Макар да изглежда трудно, новите майки трябва да намират време за себе си. Няколко минути медитация, кратка разходка или любимата книга могат да помогнат да се възстанови балансът.

Светлина след тъмнината

Следродилната депресия е нещо, което никой не очаква, когато мисли за майчинството, но това не я прави по-малко реална или важна. Въпреки че може да бъде изключително тежка и изтощителна, тя е състояние, от което има изход. Със съответната подкрепа, професионална помощ и разбиране, новите майки могат да преодолеят тази фаза и да намерят отново радостта в майчинството.

Да се говори за следродилната депресия е първата стъпка към нейното преодоляване. Защото, както при всяка друга форма на депресия, осъзнаването и подкрепата са ключови. И колкото повече жени знаят, че не са сами в този процес, толкова по-лесно ще бъде за тях да се изправят срещу този невидим, но силен враг.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм:

Вижте още: Осем неща, които никога не трябва да казвате на човек с депресия