.

Лелката е онова страшилище, което всички избягват и което малцина могат да издържат повече от пет минути. Не е ясно поради какви причини толкова много жени се превръщат в отегчителни лелки, но затова пък признаците на лелката са напълно ясни.

Тя трябва да контролира и да бъде забелязана

Точно типа „лелка“ трови родителските срещи: тя трябва да се изяви с въпрос от сорта на „как мога да се свържа с директора?“ (защото една учителка не е на нужното ниво за да разбере нейния проблем), да уточни в най-големи подробности какво трябва да се носи на екскурзията (без значение, че току-що са дали пълния списък) и да изкаже компетентното си и задължително неодобрително мнение по повод подаръка за учителката, който вече е купен.

Лелката няма особено възпитание и не се съобразява с времето и желанието на останалите хора. За нея е по-важно да бъде забелязана и да подчертае колко грижовна, всезнаеща и организирана е тя. Но това й поведение не е запазена марка само за родителските срещи. По същия начин, досадната лелка трови атмосферата на работното си място и във всяка група от хора, до която може да се докопа.

Тя уведомява който и да е, че има мъж

Лелката често прибягва до израза „Мъжът ми смята, че …” и има удивителното свойство да започва всеки разговор с тази фраза. Фактът, че никой не се интересува от това какво мисли нейният благоверен, ни най-малко не я интересува.

Най–интересното е, че и на нея самата не и пука какво мисли мъжът й и дори не го е питала за мнението му. Просто и е нужно да съобщи на всички, че тя има съпруг – от страх да не би някой да я вземе за озлобена и самотна стара мома, докато тя е порядъчна жена като всички други.

Фразата „Мъжът ми”- е картата-джокер, която лелката умело играе за да има последната дума във всяка дискусия. И тъй като в нейните очи, тя е достойна жена, то и мъжът й задължително е мъдър и стойностен човек.

Тя живо се интересува от личния живот на другите

Не е важно чий – на приятелки, колежки или далечни роднини. Важното е животът да е чужд и по възможност да е изпъстрен с разни проблеми за да е по-интересно да си навреш носа в него. Разбира се, лелката не може да пренебрегне и личния живот на звездите: тя знае коя е бездарна, коя е глупава, коя е дебела, коя кръшка и на коя бъде зарязана от мъжа й.

Тя мечтае всички да се съобразяват с нейните разбирания

Лелчето най-добре знае как трябва да живеят всички хора. Без свян и размисъл, тя изразява категорично и компетентно мнение относно възпитанието на тийнейджърите, нуждите на феминистките или вкарването в правия път на гейовете.

И тогава всички ще бъдат нормални. Защото само лелчето знае и има понятие от ценности като морал, дисциплина и поведение.

Тя се облича в ретро стил от 40-те години

Важно е да се разбере, че концепцията за женственост на лелята е много, ама много стриктна. В нейния гардероб няма място за фантазии. Лелчето е жена и трябва да бъде възприета от другите като такава. Джинси, фланелки, щампи и др. не се вместват в представите й за стил и женственост.

Тя смята, че целия свят й е длъжен

Мрънкането е втората природа на лелчето и тя постоянно, недоволно и поучително мърмори по адрес на чуждите деца, на телевизията, на вестниците и на другите хора.

Нейното мнение е меродавно и ако случайно някой има нещастието да не се съгласи, то лелчето с пуфкане и възмущение в гласа, ще изрази недвусмислено колко е шокирана от подобно кощунство. Истината е, че на нея не може да й се угоди освен ако постоянно някой не е в унисон с представите й за добро поведение и житейските принципи.

Тя е най-умната и най-мъдрата

Лелята знае всичко и има решение за всеки проблем. За огромно щастие на другите хора, лелчето не се скъпи на съвети или укори, поднесени по възможно най-безочлив начин.

Ако някоя нейна позната се оплаче за проблеми в личния живот, лелята непременно ще отбележи, че това се дължи на запуснатия външен вид, на липсата на подобаващо поведение към представителите на силния пол, след което с тон, нетърпящ възражение, ще отсече „Трябва ти мъж!“. Следват вариациите „Смени си работата, като не ти харесва тази!“, „Роди едно дете и всичко ще се оправи“ и пр.

О, да! Лелката е фин психолог и познавач на човешката природа!

Тя живее в сексуалното средновековие

Сексът за лелчето е тема-табу. Нещо повече – това са гнусотии и извращения за разюздани и разкрепостени хора. Тя самата смята, че сексът е досадно задължение с цел продължаване на рода, че удоволствието няма място в спалнята, а практики като анален секс или фелацио, подхождат на проститутки и леки жени. Мисионерската поза и броенето на пукнатините по тавана е нейната представа за съпружеските задължения.

Тя избягва промените и новостите

Нещо повече – лелчето изпитва панически страх от промените. За нея, те са символ на лошо събитие, което всячески трябва да бъде избегнато. Новото също трябва да бъде отхвърлено, защото модата е мимолетно явление и не е синоним на дълготрайност.

Лелчето се придържа към старите, изпитани методи и рецепти за живот. Тези, по които са се водили майка й, баба й и жените от целия й род защото според нея, такава трябва да бъде жената! В нейния свят, ако искаш да си щастлив, не предприемай промени дори и ако от това зависи живота ти.

Тя променя мъжа по неин образ и подобие

Лелчето дори и на млади години успява с невероятния си нюх, да открие онзи младеж, който вече изглежда като чиче на средна възраст. Често външният вид отразява вътрешния свят. Младото чиче е неконфликтен индивид, който също търси жена в стила на майка си, която да се грижи за него, да му троши сол на главата и да се държи все едно той е малко дете.

Чичето е подсигурено със сигурна, най-често държавна и нискоквалифицирана работа, което в очите на лелчето е един неоценим плюс. Чичето ще бъде влачено безмилостно из пазари и магазини за да се избират по-евтини пердета или фаянсови плочки. Чичето безропотно ще кара семейната, стара кола всеки петък и неделя до къщата на село, ще мъкне бурканите с компоти и чувалите с картофи без да обели и дума.

Като цяло чичето не е проблемен мъж: не се грижи за външността си, не пие или пие умерено, не се събира с разни негодяи, не заглежда чужди жени. Той кротко следва своята организирана и безкомпромисна съпруга-майка, като приема за напълно нормално изблиците й на злоба, безкомпромисност и тесногръдие. Просто идеалният мъж в очите на всяко лелче!

източник