.

Нарцисизмът може да се развие по две причини. Едната е прекаленото внимание и обич в детските години, а другата – лишаване от тях.

Ако в своите ранни години детето е пренебрегвано, то постепенно се научава да използва манипулацията като начин да привлича вниманието, от което е било лишавано.

От друга страна, ако е обичано и обгрижвано твърде много, то се пристрастява към вниманието и през целия си живот се стреми към него.

Срещаме нарцисистът навсякъде, той е с пищно поведение, себичен е и търси внимание непрекъснато, а в същото време не притежава никакво чувство за съпричастност…

Но има и друг тип нарцисисти, които не са по-малко опасни от описания. Скритият нарцисизъм е труден за улавяне, но тези 5 знака ще ви помогнат да го разпознаете.

Фалшиво смирение

Скритият нарцисист може да се справя перфектно с ролята на смирен и скромен човек, но истината е, че тези качества са му чужди.

В действителност той се стреми именно към похвали, комплименти и повишения.

Разбира се, не всеки с подобна амбиция е нарцисист, но тя е добър индикатор. Той може да се преструва, че това, което прави, му доставя огромно удоволствие, но реално просто търси внимание.

С каквото и да се занимава, скритият нарцисист има нужда от публика и страда много, когато се наложи да върши нещо сам.

Незряло поведение

Това, че се държат детински и глупаво на моменти, не е най-лошото. По-неприятно е, когато реагират детински на градивна критика – обиждат се от най-малкото нещо, оправдават се или пък се преструват, че забележката не ги притеснява кой знае колко.

Често скритите нарцисисти са пасивно-агресивни и не умеят да се справят със своите собствени действия.

Омаловажаване на чуждите нужди

Нарцисистът не само драматизира излишно тривиалните неща, но е склонен да омаловажава чуждите проблеми и потребности. Той е на принципа, че всичко, което не го засяга, е маловажно.

За да избегне отговорността, пък е склонен да отклони вината в друга посока, без значение какви са фактите. Вярва единствено в своя личен дневен ред.

Неумение за слушане

Не очаквайте нарцисистът под прикритие да ви слуша по време на разговор, нито пък да хаби енергията си и да се включи в диалог, който не се отнася за него.

Може да си дава вид, че му е много интересно, но всъщност изобщо не го интересува какво говорите. Липсата на чувство за съпричастност го кара не да слуша, а да планира как да сподели повече себе си.

Естествено, не всички тихи и срамежливи хора са скрити нарцисисти, но характерното за тях е, че държат да бъдат във фокуса на вниманието и в центъра на всяка връзка.

Липса на съпричастност

Както може би вече сте разбрали, нарцисът няма чувство за съпричастност. Той е себичен и няма никакво желание да се срещне с вас по средата на пътя, без значение за какво става дума. Може да е тих, необщителен и да игнорира постоянно чуждите нужди.

Надяваме се тези 5 характеристики да ви помогнат да разпознаете скритите нарциси във вашето обкръжение, преди да е станало твърде късно.

Действията на този тип хора оставят белези за дълго време, за това е по-добре да стоите далеч от тях.

Източник: psychology.framar.bg

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: