Alice In Chains е банда, формирана в Сиатъл, Вашингтон през 1987 от Лейн Стейли и китаристът Джери Кантрел.

Групата придобива световна популярност като част от гръндж сцената от началото на 90-те години на миналия век и е една от най-успешните гръндж групи наред с Nirvana, Soundgarden и Pearl Jam.

Alice in chains

Фронтменът Лейн Стейнли /1967-2002/ участва и в култовите Mad Season и Class of ’99.

Историята в детството му е подобна на другата грънжд-икона Кърт Кобейн. Родителите му се развеждат, когато той е само на седем години и той бива отгледан от майка си и доведения си баща. 

Животът ми се превърна в кошмар, около мен имаше само сенки. Получих обаждане, че баща ми е мъртъв, но семейството ми знаеше че той употребява всякакви видове наркотици. След това обаждане винаги съм се чудил къде е баща ми. Толкова ми беше мъчно за него и ми липсваше. Той изчезна от живота ми за 15 години.

Първата среща на Лейн Стейли с музиката се осъществява чрез колекцията на родителите му, която включва албуми на Black Sabbath и Deep Purple. Започва да свири на барабани, когато е на 12 години и участва в няколко глем рок групи през ранните си тинейджърски години. 

 

Предполагам, че мога да отида където си поискам. Само да знаех къде да отида.

Като доста музиканти от Сиатълската гръндж сцена, Стейли употребява хероин. Навикът му започва с марихуана и ЛСД през 1980 г. Запознава се с кокаина през 1982 г. След това хероин и екстази. През 1991 г. вече е зависим.

През 90-те Стейли се е бори с доста зависимости, които в крайна сметка водят до неговата смърт. Това има дълбоко въздействие върху текстовете на Alice In Chains, като много от техните песни изразяват суровата атмосфера, безпомощността и болката на зависимите от наркотици. Албумът Dirt показва тази угриженост в песни като „God Smack“, „Junkhead“ и „Would“. Членовете на Alice In Chains, виждайки влошаването на състоянието на Стейли, решават да не тръгват на промо турне за албума от 1994 г. Jar Of Files.

След излизането му Стейли влиза в рехабилитационен център и започва да работи по странични проекти с няколко сиатълски музиканти, сред които Майк Маккреди от Pearl Jam и Барет Мартин от Screaming Trees.

Начинът, по който разбират за смъртта му е меко казано странен. Намират тялото му близо две седмици след кончината му.

На 19 април 2002 г. счетоводителите му се свързват с майка му, Нанси Маккълъм и ѝ съобщават, че в продължение на две седмици не са теглени никакви пари от банковата сметка на сина ѝ.

Майка му се обажда на 911 и съобщава, че не се е чувала със Лейн през последните две седмици. Полицията придружава майка му и съпруга ѝ до дома му. Налага се да нахлуят вътре, разбивайки вратата. Влизайки в апартамента му, те намират тялото на рок музиканта проснато на дивана, с включен телевизор и малка доза кокаин на масата в непосредствена близост. Тялото му тежи само 39 кг. Според медицинските заключения той е починал от смъртоносна свръхдоза на 5 април 2002. 

Така житейският му път приключва само на 34 години. Това, което остава е музиката. Музика, която разказва какво означава да си човешко същество.

Ние гоним погрешно щампованите лъжи
Изправени сме на пътеката на времето
и сега се боря в тази битка съвсем сам
Никой няма да плаче за това
Няма откъде да се обадя вкъщи
Моят собствен дар е ограбен,
личният ми живот е безпътен
И сега откривам,
повтаря се непрестанно в главата ми:
„Ако не мога да съм сам, чувствам, че е по- добре да съм мъртъв.“

„Nutshell“

Again

Hey, let them do it again, yeah
Hey, you said you were my friend
Hey, turn me upside down, Oh
Hey, feelin’ so down
Hey, hey…hey…hey…

You made a fool of me again
Again 

Hey, I know I made the same mistake, yeah
I, I won’t do it again, no
Why, Why you slap me in the face, oww
I, I didn’t say it was OK, no
No, No…

You violate a part of me again
Again 

Hey, you had time to think it out, yeah
Hey, Your weak will won’t help her heal her heart
Hey, I’ll bet it really eats you up

Extending part of me again
Again

редактор: Марина Аврамова

Вижте още: И също като Крис Корнел, умираш сам на пода в банята си…