.

Дати на зодия Риби: 19 февруари – 20 март

Известни личности зодия Риби:

Зодия Риби мъж:

Микеланджело, Реноар, Америго Веспучи, Шопенхауер, Вивалди, Шопен, Равел, Росини, Айнщайн, Виктор Юго, Джак Керуак, Маркес, Джон Стайнбек, Луис Бунюел, Юрий Гагарин, Стив Джобс, Кърт Кобейн, Люк Бесон, Брус Уилис, Даниел Крейг, Адам Ливайн, Джъстин Бийбър, Джон Бон Джоуви, Кърт Ръсел, Атанас Пенев (БТР), Иван Ласкин

Зодия Риби жена:

Риана, Синди Крауфорд, Шарън Стоун, Елизабет Тейлър, Валентина Терешкова, Ева Мендес, Лайза Минели, Ева Лонгориа, Куин Латифа, Станка Златева, Илиана Раева,

Камъни за зодия Риби: Аквамарин, Аметист, Аметистов Кварц, син Кварц, Диамант, Жад, Лунен камък, Опал, Сапфир, Сугилит

Много рядко достолепният банков директор, разположил се зад масивното бюро, е представител на Риби. Късметът ви ще проработи, ако посетите нощно заведение с вариететна програма, ако се разходите до някоя тиха манастирска обител или се потопите в тишината на изложбена зала.

Рибите се чувстват уютно и зад театралните кулиси, на многолюдно събрание на Писателския съюз или с развят перчем край платната на някоя яхта.

Богат ще бъде уловът ви на Риби както в една творческа и артистична среда, потънала в тайнствена езотерична тишина, така и на бляскав и шумен коктейл или светско парти.

Нежното шумолене на коприна и облакът от екзотични аромати са характерни спътници на блестящи екземпляри от двата пола.

Поданиците на Нептун не са особено амбициозни.

Не биха се хванали на въдицата нито на хипотетичното високо положение и власт в обществото, нито на материалното благосъстояние, не че Рибите ненавиждат паричните знаци. Не! Те обаче съзнават колко преходен е всеки материален успех. Затова ако все пак им се намират пари, то е само когато са ги получили в наследство или чрез спътник в живота с дебел портфейл.

Типичният представител на нептуновата зодия е верен на девиза:

„Аз не желая да бъда милионер. Аз желая да живея като милионер.”

Aлчността или загрижеността за утрешния ден са нещо непознато за истинските представители на зодията Риби

Много им е трудно и да преодоляват каквото и да било съпротивление. Какво по-приятно, казват си те, от блаженството да се оставиш на течението и да очакваш къде ще те отведе…

Но колкото и странно да изглежда на пръв поглед, тъкмо пътуването нагоре, срещу течението, е единственият начин за Рибите да сполучат в живота, да се озоват в рая на щастието и блажения покой. Лекото постигане на целта за тях обикновено е онази стръв, която прикрива опасната кукичка на безцелно пропиления живот.

Представителите на зодията Риби са с благ характер. Те са пренебрегващи забраните и ограниченията чаровници, заети със самовглъбено съзерцание и непрестанни опити да налучкат пътя в живота.

Равнодушни са към разни обиди и обвинения, особено пък ако не са адресирани пряко към тях. Може да им говорите колкото си щете за упадъка в обществото, за некадърността на правителството, за екологичното замърсяване, което ще ни унищожи, че човечеството е на път да се затрие с безумните си действия. Представителите на зодия Риби ще отминат всичко това със снизходителна усмивка, сякаш искат да ви кажат: „Е, и какво от това?”

Малко по-иначе стоят нещата, ако ядосате някоя Риба.

Тогава тя може да бъде жлъчна, с рязък и остър език. Потоците от гневните й могат застрашително да ви залеят. Не трябва да изкарвате Рибите от кожата им, запомнете този полезен съвет.

Е, гневът им лесно се уталожва. Подобно на водата в океана, която минути след бурята отново очарова с гладката си повърхност, гневният изблик на Рибите е краткотраен.

Когато са на улицата или в стаята, Рибите сякаш не ходят, а плуват край вас. Рибите познават грозните страни на живота, но предпочитат да обитават приказния си подводен свят, където властват красотата и благородството.

Предпочитат да гледат света през розови очила, да се наслаждават на абсурдните розови миражи и да градят пясъчни кули.

Зодиакалният символ – две риби, които плуват в противоположни посоки – не означава, че човекът, подвластен на Нептун, е разкъсван от противоречиви, двойствени желания. Подобни двойствени стремления са присъщи на Близнаците.

Двете риби тук символизират избора, който Рибите трябва да направят – да изплуват на повърхността или да се спуснат на дъното и никога да не осъществят целите, мечтите и начинанията си.

Рибите трябва да осъзнаят, че са призвани да служат на човечеството и да не посвещават живота си единствено на светски удоволствия.

Ето, Айнщайн създаде цял нов плаващ свят със своята теория на относителността. У всички представители на зодиакалния знак Риби е скрит някакъв потенциален талант. За съжаление, очите им са разположени раздалечени едно от друго, поради което не могат да съзрат верния път. Затова Рибите са склонни да се усамотяват – или в недосегаемите за останалите хора висоти на професионалната кариера, или в стимулантите и фалшивата възбуда.

Много често ги обсебват изкуствено предизвикани емоции.

Независимо от вродената си стеснителност, Рибите са едни от най-добрите драматични актьори. Това обаче може да стане само в случай, че се преборят с непоносимостта си към изнурителните безкрайни репетиции, към наизустяване на текстове и към еднообразието на годините, през които трябва да натрупат опит.

На сцената, под блясъка на прожекторите, те най-добре могат да изявят невероятните си интерпретаторски възможности, макар че по природа не обичат да се съревновават. За чувствителните Риби попаденията на острите стрели на критиците понякога имат въздействие на отровно ужилване. За Рибите светът е една голяма сцена. Замечтаните им очи запечатват всеки миг от мимолетното и неуловимо театрално действие, наречено живот.

Това е причината повечето представители на зодията да посрещат спокойно връхлитащите ги житейски бури.

Кошмарите, пророческите видения и прочие ужасии бележат дните и нощите им. Астролозите често говорят за „стар дух”. Те имат предвид дух, който се е прераждал многократно и носи в себе си мъдростта на всяко от своите предишни съществувания.

В характера на Рибите проблясват качества, присъщи на останалите знаци.

Рибите обичат да спорят като въздушните знаци, любовта към природата си дължат на земните знаци, а пламенния порив – на огнените знаци. Те са подвижен знак – не са нито постоянен, нито кардинален знак.

Качеството, което никой не може да им отрече, е способността им да виждат по някакъв невероятен начин, сякаш отстрани, миналото, настоящето и бъдещето като едно цяло.

Техни типични качества са мъдростта и състраданието, в основата на които са натрупаният благодарение на многобройни прераждания вековен човешки опит и познанията.

Любовта си към музиката и изобразителното изкуство Рибите дължат на влиянието на другите знаци. След всичко, което научихте до тук, вече няма да се учудвате, че вашите приятели Риби понякога ви изглеждат леко смахнати или отнесени. Много често се държат така, като че ли ще живеят вечно и сякаш го вярват.

Едно от скритите оръжия на Рибите е хуморът.

Макар че понякога смехът им прикрива непролетите сълзи, върхът на сатиричната им стрела може толкова неочаквано да се забие в човека, че той в първия момент да не може да разбере какво точно го е сполетяло.

Без да може да осмисли целта и да проследи подтекста на искрометните жлъчни коментари, които Рибите сипят наляво и надясно, човек остава със смътно неприятно чувство от чутото. Рибите се шегуват, а в същото време запазват невъзмутимо сериозни физиономии.

Понякога хуморът им е лек и безобиден, друг път – смразяващо безпощаден. Но при всички случаи е параван за някакво истинско чувство, което Рибите искат да прикрият.

Усмивката на изразителните им и подвижни лица обикновено е тяхна предпазна маска. Понякога палячовщината им буквално след броени минути се сменя с интелигентен хумор. И в края на краищата човек се губи в догадки. Дали това, което Рибата е искала да каже, е нещо много мъдро и съществено, или странен каприз на неразгадаемата й душа.

Рибите са подвластни на желанието си да помагат на болните и слабите. Интуицията обикновено не ги лъже относно това дали човекът пред тях е носител на порок или добродетел.

Изтънченото въображение, чувството за красота и тънкият им хумор са причина за блестящата проза и поезия, създадени от Рибите – известни имена в световната литература. Без изключително надарените представители на този знак от Зодиака е немислим театърът.

Много често Рибите жертват собственото си благополучие и личния си успех заради другите.

Не ни напуска усещането, че без тях Земята би престанала да се върти. Толкова много са Рибите, които даряват от сцената хората със смях и жизнерадост, помагат на близките и приятелите си да се спасят от меланхолията, да се борят с нещастията и несгодите в живота. Това качество на Рибите е безспорно.

Но също толкова безспорно е, че Рибите много често крият истинските си чувства. Могат дори да изопачат истината, рязко сменяйки посоката на мисълта и действията си. Причината е във влиянието на коварната планета Нептун, която всъщност ги кара да крият истинските си чувства. Ето това им качество не може да ви е убегнало, ако сте се опитали да накарате блестящите артистични Риби да изкажат категорично мнение.

Техният отговор на конкретен въпрос никога не е „Да” или „Не”.

Отговорът им винаги е театралното драматично раздвоено „Може би”. При Рибите всичко е илюзия – нито сълзите, нито усмивката им са искрени. Много често дори за самите тях е трудно да проумеят какво е истинското им настроение. Подобно на безбрежните океани на Нептун, душата на Рибите е бездънна.

Никакви мрежи или въдици не могат да уловят дуалистичната същност на родените под знака на Риби. Това могат да сторят само хорските грижи, чуждите неприятности и потребността на другите от съчувствие.

Рибите прекарват голяма част от живота си в уединение – странни скитници между безмълвните морски дълбини и отразяващия се във водите звезден безкрай. Малцина са избраниците, които рибите допускат до своята изстрадана истина, до своето прозрение за света и хората. Техният свят е прохладната синьо-зелена вода. Вечно движеща се и макар че понякога се случва да бъде мътна и тинеста, тя никога не е застояла.

Зодиакалните метали на Рибите не са нито желязото нито златото, нито оловото. Илюзорният им свят се отразява в звъна на изкуствени сплави.

Скъпоценните им камъни, символизиращи зодията, са аметистът и изумрудът – прозрачни и загадъчни като целия им подводен свят.

Цветята на Рибите са водната лилия и лотосът. Двойствената им природа и тук намира своята проява – нежните цветове увенчават здравите и жилави стебла, които не могат да бъдат прекършени, а единствено изтръгнати от корен.

Все едно дали Рибите плуват по течението или срещу него. Дали се гмуркат към дъното на забравата или се борят да излязат на повърхността и да намерят покой в бистрите води, преодолявайки бързеите – малцина могат да следват тези безбройни сребристи петънца в рибния пасаж.

Рибите не се поддават на изследване, изучаване и опитомяване. По-силни са, отколкото мислят. По-мъдри са, отколкото могат да предполагат.

Но те сами трябва да разгадаят тази съдбовна тайна на Нептун.

От „Слънчевите знаци”, Линда Гудман, ИК „Светулка”