.

Избор или емоция е любовта?

Обяснението на това несравнимо чувство е предизвикателство. През вековете мистици, философи и религиозни водачи са обсъждали въпроса, но все още има много дебати. Това е една от онези теми, които имат две различни страни.

Много хора вярват, че си струва да им бъде разбито сърцето, само и само да изпитат любов.

Основният въпрос обаче е дали взаимоотношенията са резултат от силни чувства, или са избор.

Десет характеристики на любовта

Цяла глава от Библията е посветена на любовта, наричана още милосърдие, като чувството е обяснено чрез десет характеристики.

Ето как са описани хората, които изпитват любов:

  • търпеливи;
  • добри;
  • не завиждат на хората;
  • не са надменни;
  • не са груби или егоисти;
  • не се ядосват лесно;
  • не се обиждат;
  • не се радват за сметка на другите;
  • доверчиви;
  • изминават допълнителни мили.

Множество примери се срещат и в други религии и свещени текстове. Също така любовта е описана в безброй литературни произведения през вековете.

Седем причини, поради които любовта е избор

Любовта е красив подарък, който даваме на половинката, семейството и близките си приятели. Тя представлява уникална доброта и съпричастност, която надхвърля човешките емоции.

Ето седем причини, поради които любовта е избор:

Любовта е ангажимент

Да обичаш някого е решение, което взимаш, за да бъдеш верен на сърцето му. Не бива да се бърка с увлечението. Когато срещнем човек, който смятаме за привлекателен, това е физическо привличане, докато създаването на трайни взаимоотношения е избор.

Да приемем, че случайно срещнем човек, който ни привлича, докато сме във връзка. Не можем да спрем привличането, но въпреки това не предприемаме нищо поради любовния си ангажимент към партньора ни.

Един мъдър човек веднъж забелязал, че не можем да спрем птиците да летят над главата ни, но не е нужно да им позволяваме да гнездят в косата ни. С други думи, ние имаме контрол над емоциите си и невинаги можем да обвиняваме другите.

Любовта остава

Хората, които са в романтична връзка, знаят, че не всичко е шампанско и рози. Има моменти, когато сме толкова ядосани един на друг, че искаме да си тръгнем завинаги. Скръбта, загубата, разочарованието са неизбежни, но любовта остава.

Независимо дали сме женени или в сериозна връзка, ние сме заедно в добро или лошо. Сърцето ни е непоколебимо, независимо дали сме богати или бедни, болни или здрави. Ако сме заедно само заради привличането, връзката ни е обречена.

Любовта към другите е избор

Има една стара поговорка, която гласи, че не можем да си избираме семейството, но можем да си избираме приятелите. Освен ако не вярваме в предопределението и прераждането, няма как да знаем кои ще бъдат родителите ни. Вероятно на мнозина им се е искало да са се родили в богато семейство.

С приятелите нещата са съвсем различни. Да, ние си ги избираме по общите си интереси. Възможно е след време да решим, че сме надраснали приятелството и да се разделим. Обичта към приятелите зависи изцяло от нас.

Въпреки това поговорката е вярна само до известна степен. Само защото сме свързани с хората, не означава, че имаме пълноценна връзка. Нашето ДНК може да ни е събрало на случаен принцип, но ние решаваме дали да останат в живота ни.

Любовта често е алтруистична

Нека да помислим за различните емоции, които можем да споделим с другите хора. Статия, публикувана от Калифорнийския университет в Бъркли, информира, че изследователи са идентифицирали най-малко 27 човешки емоции. Според доклада тези чувства често се припокриват и нямат ясни граници.

Когато нашето тяло и ум реагират на нещо или някого, това не е избор. Не решаваме да се ядосваме, когато невнимателен шофьор реши да ни засече на пътя. Когато загубим приятел или роднина, не се замисляме дали да се чувстваме тъжни или не.

Това е избор, защото тесто решаваме да поставим другите на първо място. Ние доброволно помагаме на хората в нашата общност, защото искаме да го направим. Ние и нашия партньор правим компромиси и жертви един за друг, защото сме отдадени на връзката.

Любовта прощава всичко

Прощаването също е избор. Това не е завладяваща емоция като емпатията и ние я предлагаме, когато решим. Това е незаслужена услуга, която е от полза за нас точно толкова, колкото и за сгрешилия.

Когато някой каже или направи нещо, което ни обижда, ние автоматично се чувстваме наранени и предадени. Това са емоции, които не избираме. Въпреки това можем да решим дали да простим.
Всички хора прощават безброй пъти в живота си.

Да простим на някога не означава, че извиняваме и забравяме обидата. Ние избираме да признаем обидата, да простим и да продължим с живота си.

Любовта поставя граници

Поставянето на граници е друг избор, който правим, когато обичаме. Ние и нашият партньор се ценим един друг, но поставяме здравословни граници. Тези правила определят как очакваме да се отнасят с нас и обратно.

Ние избираме какво сме готови да направим или не за този човек. Например може да решим да не живеем в същия град, в който е семейството ни. Все още имаме взаимоотношения, но е по-добре да живеем на разстояние.

Може да обожаваме децата си повече от всичко на този свят, но те знаят какво е позволено и какво не. Установяването на граници също ни позволява да се ценим. Да обичаме хората не означава, че са добре дошли да ни стъпчат.

Любовта търси доброто във всичко

Покойният Уил Роджърс, американски хуморист, веднъж отбелязва, че никога не е срещал хора, които не харесва. Разбира се, Роджърс не казва, че хората са безгрешни. Той просто е способен да вижда доброто във всеки, въпреки лошото.

Обичта не ни прави толкова наивни, че да вярваме, че хората са перфектни. Ние съпреживяваме техните несъвършенства. Когато има трудности в нашите взаимоотношения, ние просто избираме да бъдем позитивни и да търсим доброто.

Четири причини, поради които любовта е и емоция

Съществуват убедителни причини, поради които любовта също е и емоция. Сякаш дискусията не може да стане по-объркваща. Ето четири причини, поради които любовта е емоция:

Любовта няма обяснение

Без значение колко книги или стихове четем, никога няма да имаме пълна дефиниция на любовта. Въпреки това е по-лесно да обясним причините, поради които сме направили избор. Няма как да опишеш, че обичаме някого, защото просто го обичаме.

Може да сме привлечени в началото на една връзка и дори да не знаем защо. С течение на времето ние ще можем да определим нещата, които са спечелили сърцето ни. Дори тогава любовта е чувство, което съществува без причина и обяснение.

Любовта е процес

Обичта е процес, който започва с привличане. Това увлечение е емоция, защото не сме имали избор дали да я изпитаме.

Статия, публикувана от Good Therapy, посочва, че любовта идва на три етапа:

Етап 1: Привличане
Етап 2: Борба за власт
Етап 3: Зряла любов

Първият етап е емоционален, но преминаването към втория е избор. Много хора преживяват момент, наричан често „разлюбване“, което е изцяло тяхно решение. Първоначалното привличане обаче е емоционално преживяване.

Любовта се развива постоянно

Ние не избираме развитието на връзката, защото този процес е естествен. Например може да сме най-добри приятели с някого и приятелството ни да прерасне в романтична връзка. Дори двойките, които са отскоро заедно, откриват по-дълбока връзка през годините.

Любовта е силен порив

Някои от житейските ни решения могат да са по-важни от други, но не са толкова убедителни като емоциите. Въпреки че не можем да обясним защо обичаме някого, сърцето и душата ни подтикват към него. Понякога може да останем в неподходяща връзка, защото емоциите ни поддържат привързаността.

Да обичаме хората в живота си е едновременно емоция и избор. Чувството е мотивация на връзката, но ние сами избираме да се развиваме с конкретния човек.

Редактор: Вероника Събова

Източник: framar.bg