.

„Никой не може да ти построи моста, по който ти и само ти трябва да преминеш през реката на живота“, пише Ницше, докато разсъжава върху необходимостта да познаеш себе си.

И все пак къде би бил светът, ако всяко поколение не използва изпитаната в живота мъдрост на своите предшественици? Често тази мъдрост е формулирана толкова просто, че изглежда банална, но това е привидната простота на детска книга или на дзен притча: неподправена елементарна истина за това какво означава да бъдеш жив – истина, която е трудно спечелена, но щедро раздавана.

Точно това прави Кевин Кели в „Мъдрост, която бих искал да знам по-рано“– своеобразен хербарий от знания, който започва като списък, съставен на 68-ия му рожден ден за собствените му, вече пораснали, деца. Списък, към който той продължава да добавя с всяка изминала година.

Плавайки между практичното и поетичното, неговите напътствия са понякога привидно очевидни напомняния за това, което знаем, но обикновено забравяме, понякога приятно противоречиви, винаги несъзнателно искрени. От това се ражда кратък наръчник за живот с доброта, човечност и щедрост на духа.

Ето някои от тях, които могат да ви помогнат да водите пълноценен живот:

Когато простиш на другите, те може да не го забележат, но ти ще се излекуваш. Прошката не е нещо, което правим за другите; това е подарък, който поднасяме на себе си.

Прошката е приемането на извинение, което вероятно никога няма да получиш.

Според Кели най-благородният път за търсене на прошка, когато вие самите сте съгрешил срещу някого, е да се извините бързо, конкретно и искрено.

Истинското извинение е триизмерно: съжаление (искрено съчувствие към другия), отговорност (не обвинявате друг) и избавяне (готовност да поправите стореното). Кели съветва:

Винаги когато имате избор между това да бъдете прави или да бъдете добри, бъдете добри. Няма изключения. Не бъркайте добротата със слабост.

В съзвучие със Симон Вейл, която съветва „никога да не реагираме на злото по такъв начин, че да го увеличим“, той добавя:

Гневът не е правилният отговор на гнева. Когато видите някой, който е ядосан, вижте неговата болка! Състраданието е правилният отговор на гнева.

Ето още някои от съветите на Кевин Кели, които могат да ви помогнат да преосмислите поведението си при взаимодействието си със света и хората в него:

Не измервайте живота си с чужда линийка.

Най-големият убиец на щастието е сравнението. Ако трябва да се сравнявате, сравнете се с себе си вчера.

Навикът е много по-надежден от вдъхновението. Ще постигнете напредък като си създавате навици. Не се фокусирайте върху това да се въведете във форма. Фокусирайте се върху това да станете човек, който никога не пропуска тренировка.

Смисълът на навика е да премахне нуждата постоянно да се самоубеждавате. Ще спрете да изразходвате енергия, за да решите дали да го направите. Просто го правите. Добрите навици могат да варират от „казване на истината” до „миене на зъбите.“

Преди да остареете, присъствайте на толкова много погребения, колкото можете да понесете и слушайте. Никой не говори за постиженията на починалия. Единственото, което хората помнят, е какъв е бил човек по пътя към тези постижения.

Ако си най-умният човек в стаята, значи си в грешната стая. Общувай и се учи от хора, които са по-умни от теб. Дори по-добре, намери умни хора, които не са съгласни с теб.

Лошите неща се случват бързо, но почти всички хубави неща – бавно.

Ще процъфтяваш повече, а и тези около теб, когато започнеш да промотираш това, което обичаш, вместо да критикуваш това, което мразиш. Животът е кратък; фокусирай се върху хубавите неща.

Основната превенция срещу остаряването е да запазите учудването си.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в Телеграм: