.

Как се играе смразяващ злодей? Не е трудно, според Антъни Хопкинс, само трябва да изглеждаш спокоен, да говориш тихо и да поддържаш едно единствено, неподвижно изражение на лицето. Без да мърдаш глава.

Неповторимият Кристофър Уокън следва тази актьорска философия. Многократно е номиниран и награждаван с престижни отличия, най-главното сред които е „Оскар“-ът му за поддържаща роля в „Ловецът на елени“.

От дете навлиза в шоубизнеса. Едва 11-годишен редовно участва в сериала „The wonderful John Acton“ и дори паралелло се появява на Бродуей в комедийно шоу.

На сцената изпълнява главни роли в постановки по някои от най-известните пиеси на Шекспир като „Хамлет“, „Макбет“, „Ромео и Жулиета“, „Кориолан“ и др. През 1995 година, написва и изиграва главната роля в пиесата за Елвис Пресли.

В моята кариера съм играл много злодеи и негодяи и ги обичам всичките, но сега все повече предпочитам добрите, талантливи герои.

За мен филмите винаги са торба от смесени чувства. Никога не съм снимал филм, за който да си помисля: „Наистина си добър в тая лента“. Или: „Велик си през цялото време.” Никога не съм бил такъв. По-скоро си повтарям, че нещо не ми се е получило в тоя или онзи кадър. Затова все се надявам, че ще уцеля баланса.

Понякога се сгърчвам от ужас, друг път пък съм ужасно горд с това, което съм направил. Филмите са странни.

Едно младо момиче на касата на киното без да я моля тя ми даде отстъпка за пенсионери. Това не ми се беше случвало преди това. Не и по този начин. Друг път са ме питали, докато тя директно прецени, че съм стар. Тогава си помислих, че това е краят. Нещата са необратими.

В най-добрите моменти животът бива особено непредсказуем.

Аз имам теория за думите. Има хиляди начини да се каже „Подай ми солта!“. Това може да означава „Няма достатъчно сол в храната ми.“ или „Обичам те“. Или може „Много съм ти ядосан.“ – списъкът може да продължи и нататък. Думите са малки бомби, в които има много енергия.

Колкото повече остарявам, толкова съм по-уверен, че всичко в живота ни е късмет. И пунктуалност. Ако пристигате навреме, всичко ще е наред.

Ако искаш да се научиш как да строиш къща – построй къща. Не питай никого за нищо – просто построй къща.

Много съм търпелив. Обичам да гледам как съхне боята.

Спортувам всеки ден. Имам пътечка, която използвам 7 дни в седмицата. Изминавам по 2 мили задължително.

Аз се обличам в черно, защото е практично. Изглеждаш по-слаб, изглеждаш чист, даже ако не си. Азиатците са знаели това от хиляди години.

Изглежда е научен факт, че въпросителният знак произхожда от египетски йероглиф, символизиращ тръгваща си котка. Като опашка, нали разбирате?

Имам котарак, казва се Папионка. Имах и друг котарак, но той почина. Казваше се Палачинка. Това е нещо, което правят котките – умират.

Опитвам се да запазя младия си дух. Понякога идва, друг път си тръгва. Може би всичко опира до зеления чай. И, разбира се, до съпругата ми, с която съм вече почти 50 години. Имам чувството, че тя се грижи толкова добре за мен, все едно съм 7-годишен хлапак. Освен това нямам деца. Може би това ме държи млад.

Аз съм твърде егоистичен, за да имам деца. И така жена ми има достатъчно притеснения с мен.

Не съм икона, просто съм стар.