.

Никога не превръщайте в приоритет човек, за когото вие сте само възможност. – Марк Твен

Самоуважението. Главната и най-важна добродетел в живота.

Свързано е с това винаги да сте верен на себе си, да не криете истинското си лице, да живеете, по начина, който намирате за правилен, да изразявате дълбоките си чувства без притеснение, без да ви пука от осъдителните коментари на другите.

Самоуважението е разковничето към това да се чувстваш удобно в собствената си кожа.

За съжаление, не всичко знаят какво е това. Ще се изненадате колко много хора плюят на себе си и оставят другите да правят с тях каквото си искат.

Можете ли самите вие да кажете, че уважавате себе си? Ето ви 12 признака, според които е много вероятно да често да проявявате неуважение към самите себе си:

Позволявате на хората да ви казват как да живеете живота си

Позволявате на други да контролират живота ви. Позволявате да ви се качват на главата. Един най-ясните знаци, че не изпитвате никакво уважение към себе си е, че оставяте другите да вземат решения, които само вие имате право и задължение да вземете.

Игнорирате интуицията си

Да не уважавате себе си включва и това да не сте наясно с чувствата си, да ги пренебрегвате. Да игнорирате интуицията си и да следвате идеята на друг за това, което е добро за вас, е сигурен знак, че не ви пука особено за вас самите.

Започнете: интуицията ви никога не греши. Не пренебрегвайте крясъците й.

Позволявате на другите да се възползват от добротата ви

Не само че оставяте другите да контролират живота ви, но и ги оставяте да се възползват от милото ви и чисто сърце. Околните лесно виждат колко сте чувствителни и им е ясно, че могат да правят с вас каквото си поискат, без вие да протестирате.

Криете истинските си чувства

Най-лошото нещо, което можете да си причините, е да криете чувствата си и да се преструвате. Това показва голяма доза на неуважение към себе си, тъй като вие отричате кой сте всъщност.

Ако обичате себе си, няма значение какви са чувствата ви. Нужно е да се отнасяте към тях с нужното внимание, да ги приемете и да ги изразявате по нормален начин.

Обещавате повече, отколкото можете да изпълните

Неуважението включва и това да казваш ДА, когато душата ти крещи НЕ. В такъв случай се нагърбваш с повече, отколкото можеш да понесеш и даваш фалшиви обещания. Никому не е нужно да пренебрегвате себе си, за да удовлетворявате чужди нужди. Хубаво е да спрете да отричате самите себе си.

Страх ви е да преследвате мечтите си

Мечтите ви са последното нещо в списъка с приоритетите ви. Толкова сте заети да правите неща за другите, че всъщност сте прекалено изтощени да се занимавате със себе си, камо ли с мечтите си. Времето минава, ден след ден, докато вие тихичко си страдате и избирате да не правите нищо по въпроса. 

Ако това е липса на самоуважение, не знам какво е.

Насилвате се да правите неща, които мразите

Често се хващате да вършите неща, които изобщо не ви харесват от страх, че ще разочаровате или ядосате някой друг, ако не ги направите. Ако случаят е такъв, да знаете, че това не е любов. Хората, които държат на вас, никога няма да ви карат да правите неща, които мразите.

Престанете да правите сами себе си нещастни.

Твърде строги сте със себе си

Самокритиката е много важно нещо, но когато се превръща в себеомраза и негодувание, няма смисъл от нея. Единственото, което ще се случи е да загубите всякакво самоуважение.

Рядко слагате себе си на първо място

Нужно е да спрете да отричате нуждите си и да си обърнете малко внимание. Листът с приоритетите ви трябва да съдържа вас на първо място. Вие единствено можете да се погрижите за себе си, защото никой друг няма да го направи.

Търсите одобрение от околните

Липсата на самоуважение означава да не се интересувате от това, което мислите вие самите, а постоянно да търсите одобрение от другите хора. Това буквално доказва, че сте неспособни да решавате сами, така че оставяте другите да го правят вместо вас. Все едно не съществувате или сте просто предмет.

Не оставяйте несигурността и притесненията ви да ви контролират. Осъзнайте важността си.

Невероятно осъдителен сте

Непрекъснато осъждате другите хора и изборите, които правят, решенията, които вземат, вярванията им, мненията им, начина им на живот… Не е никак чудно, че постоянно съдите себе си. Определено не се чувствате добре в кожата си. 

Добре е да излезете от порочния кръг на невежеството и да се опитате да видите нещата от няколко различни гледни точки.

Винаги се озовавате в токсични връзки

Като резултат, винаги се озовавате в токсични, гадни взаимоотношения. Добре е да се отървете от манталитета си на жертва и да осъзнаете, че сте човешко същество, което заслужава да бъде щастливо. За да стане това, нужно е да възстановите изгубеното си самоуважение.

Не се страхувайте да се покажете в истинските си цветове и да стъпите здраво на земята. Ако искате околните да ви уважават, ще се наложи да започнете пръв.