.

Известният с ироничните си политически коментари телевизионен водещ на HBO Бил Мар силно разкритикува д-р Антъни Фаучи и здравните власти в САЩ по време на интервю миналата седмица за тяхното справяне с пaндeмията СОVID-19:

„Преболедувах кoвид… Никога не съм се страхувал от него. Винаги съм се страхувал от реакцията, която предизвиква и все повече мнението ми се затвърждава. Знам, че много хора мислят по различен начин, но така мисля аз.“

„Повечето хора вече са уморени от пaндeмията и от непрекъснато променящите се препоръки и наредби от страна на учени и правителства – промени в регулациите, изикванията, заповедите“, каза на Мар репортер на Deadline. „Като Ви слушам, явно не мислите, че здpaвните власти и д-р Антъни Фаучи знаят какво правят и че това е наистина опасно?“

Бил Мар отвърна:

„Те не знаят нищо за нищо. Нямам предвид, че са корумпирани, въпреки че със сигурност има много корупция в лечебните заведения.

Но по-важната тема е, че поглеждайки назад, винаги си казваме колко много сме напреднали в мeдицинaтa. И това е вярно. Вече не си слагаме дървени зъби в устата, както по времето на Джордж Вашингтон, разполагаме с антибиотици, вaкcини и много други лекapства, което е прекрасно. Но като цяло все още имаме много да учим за това как функционира човешкото тяло.

Така че не искам да ми стоят там в белите си престилки и да ми нареждат да правя каквото ми казват. Колко често са правили грешки? Много често. Когато бях дете ми слагаха живак в зъбите.

Сега вече това не се прави, но наистина ли мислите, че след 50 години хората, поглеждайки назад ще кажат: „О, да, те наистина са разбирали всичко през 2022 г.?! Не, те ще бъдат ужасени от нещата, които правим в момента“.

От екрана на телевизионното си предаване „Реално време с Бил Мар“ той многократно критикува реакцията на политическата левица към пaндeмията, заявявайки, че въпреки твърденията, че са пронаучни, много от нещата, които правят, нямат нищо общо с науката:

„Мисля, че демократите по този въпрос се провалиха. Казват „Ние следваме науката“, но много от това, което правят няма нищо общо с науката, като например изискването да се носят мacки навън. Никаква наука не стои зад това.

Или че можете да се заразите, докато влизате в ресторанта, но не и след като седнете. Или че звездата от NBA Кайри Ървинг, тъй като не е вaкcиниpaн, не може да играе в домакински мачове, но може при гостуващи. Толкова много безсмислена бюрокрация! Това – просто е глупаво!“